Зміни в підході «Чтива» до питань авторського права - Новини
Е-бібліотека «Чтиво» задумувалася і весь час працювала як некомерційний проект з метою поширення українських текстів, які тривалий час було важко віднаходити серед засилля переважно російськомовних, а невеликі наклади та майже виключно паперова форма ускладнювали їх пошук. За цей час у бібліотеці було накопичено багато текстів українською, тексти українських класиків іноземними мовами, а також твори на теми українознавства та історії України, в тому числі рідкісних та унікальних. Значна кількість найменувань додавалася самими авторами, перекладачами, укладачами тощо.
На запити авторів (перекладачів, укладачів, ілюстраторів тощо) та інших правовласників ми завжди вилучали твори з доступу. Вочевидь, прохання до «не авторів» надавати підтвердження прав на твір було надмірним і завдавало додаткового клопоту видавцям.

За час, що минув, українські видавництва значно наростили як наклади, так і асортимент найменувань і більшість світових цікавинок доступні українською. Разом з тим, суттєво розширився асотримент електронних книг у продажу, а також розвиваються послуги з платних електронних бібліотек. Заслуговують на велику повагу також неодноразові акції окремих видавництв з продажу електронних книг за символічну плату. Недавнє рішення на державному рівні про заборону ввезення російських і білоруських книг також має сприяти ще більшому поширенню українських книг для широкого загалу.

Ми розуміємо, що на даний момент, через війну та загальний економічний спад, видавці перебувають не в найкращій ситуації, а підтримання роботи видавництв, підготовка та видання нових видань вимагає коштів. Ми не можемо забезпечити вилучення творів з всього Інтернету, але можемо вилучити їх з доступу в Чтиві. І сподіваємося, що це допоможе виданням стати більш комерційно успішними, а видавництвам продовжувати працювати над новими виданнями і почуватися краще.

Зважаючи на все це ми вирішили кардинально змінити свій підхід до перевірки авторських прав на твори - зробити перевірку ретельнішою на етапі додавання твору та набагато менш ретельною на етапі вилучення, а саме:
- комерційні книги після 2014 року видання не будуть викладатися у бібліотеці, крім випадків їх додавання авторами, перекладачами, укладачами тощо або якщо вони офіційно публічно доступні;
- усі видання, права на які належать видавництвам (на твір, переклад, макет тощо) і були видані або плануються до видання, за зверненнями таких видавництв будуть вилучатися з Чтива без додаткових умов;
- як і раніше, на запити авторів, перекладачів, ілюстраторів тощо будуть вилучатися їхні твори;
- при виявленні комерційних видань після 2018 року, вони будуть вилучатися.

Ми сподіваємося, що такі зміни підуть на користь українському книговидавництву і, водночас, не завдадуть надмірного клопоту читачам.

-Чтиво