Міносвіти поширює електронні підручники - Новини

Відповідно до інформації Міністерства освіти і науки України, урядовці-освітяни нарешті знайшли вихід для вирішення проблеми нестачі підручників у школярів — МОН України взялося за вільне розповсюдження електронних версій шкільних підручників через Інтернет. Цього року планується викласти у вільний доступ щонайменше 130 електронних версій підручників з різних предметів для 10 класу.

До слова, ці електронні версії підручників будуть представлені також і в е-бібліотеці «Чтиво».

Докладнішу інформацію та перші враження від цього проекту МОН України читайте далі. 


З метою організованого початку 2010/2011 навчального року та уникнення можливих проблем щодо інформаційного та науково-методичного забезпечення Міністерство освіти і науки вживає ряд організаційних заходів щодо забезпечення навчальних закладів, вчителів, учнів, методичних установ, управлінь освіти і науки, обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти необхідними матеріалами.

З цією метою станом на 06.08.2010 здійснено таке:

  • Сформовано базу даних електронних версій 130 підручників для 10 класу, в тому числі для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин, яку передано до видавництва «Педагогічна преса» для їх друку у спецвипусках газет «Освіта України», «Сільська школа» до підсумкової колегії (19-20 серпня 2010 р.)  та в подальших номерах газет, а також у фахових науково-методичних журналах зазначеного видавництва. Окрім цього вищевказані матеріали будуть надруковані у фахових виданнях видавництва «Шкільний світ».
  • Електронні версії підручників розміщуватимуться починаючи з 16 серпня поточного року на сайтах Міністерства освіти і науки України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти,  НАПН України, Інституту обдарованої дитини та видавництв.
  • Обговорення особливостей вивчення навчальних предметів за новими підручниками для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів буде проведено на секційних засідання підсумкової колегії Міністерства освіти і науки.
  • До 16.08.2010 року будуть направлені листи до Міністерства освіти і науки АРК, обласних управлінь освіти і науки,  інститутів післядипломної педагогічної освіти щодо розміщення електронних версій  підручників та Інструктивно-методичних матеріалів про вивчення навчальних дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах.

Інформацію взято з сайту МОН України.


 

Що ж до особистих вражень від цього прогресивного почину МОН України, то вони розбігаються в різні боки, як неочікувано засліплена світлом зграя тарганів. Ясна річ, розумність та вчасність думки про вільне розповсюдження електронних підручників оспорюванню не підлягає, однак і без проколів не обійшлося. Але про все по черзі.

На сайті МОН України на даний момент вже викладено близько півсотні найменувань електронних версій підручників для 10 класу. Усі підручники 2010 року видання, переважна більшість із викладених ще, мабуть, навіть не вийшла друком. Саме їх нам і випала нагода промацати на якість та зручність.

З хороших моментів варто підкреслити, що формат файлів для підручників обрано досить зручний (можливо, найзручніший) — PDF. Це дозволило перенести макет паперового видання у електронний вигляд зі збереженням усіх особливостей верстки графіки й тексту підручника і, при цьому, кінцевий файл вийшов невеликого розміру. При цьому підручники багато і якісно ілюстровані, що тільки підживлює інтерес до них. Якісно зверстану книгу можна навіть цілком комфортно читати на спеціалізованому пристрої (е-книзі) з екраном 6".

Однак, як це часто робиться у державних органах та установах, чудову ідею просто не могли не підпсувати бездумною реалізацією. Практично у жодного підручника немає сторінки обкладинки, що значною мірою псує перше враження від нього.

Частина підручників розбита на 2-3 файли, з яких перший файл є титульною (першою) сторінкою підручника, другий — сторінкою (другою) з формальними відомостями про видання, анотацією, поясненнями умовних позначень, а третій — основною частиною підручника. Це значною мірою створює дискомфорт у користуванні подібним «подрібненим» на кілька файлів підручником. При відкритті основного файлу не одразу можна зрозуміти, який підручник читаєш, а при потребі уточнити значення умовної позначки, доводиться шукати й відкривати ще один файл. Виділення титульної сторінки у окремий файл теж залишається незрозумілим кроком з боку верстальника. Також впав у очі файл підручника з «розширеними» полями та типографічною розміткою на них — такий довісок в розмірах сторінки теж навряд припаде до душі школярам — незручно користуватися, бо доведеться постійно збільшувати масштаб і перегортати зайві поля, а про читання на спеціалізованих пристроях (е-книгах) я взагалі мовчу. Є й підручник просто поділений на два файли, кожний з яких має рівно 16 сторінок. А деякі підручники раптово, на півслові, обриваються після 30-40 сторінок.

Всі вищевказані ляпи чітко наводять на думку, що електронні версії підручники «готувалися» простим експортом з видавничого програмного забезпечення у PDF, при цьому видавництво не надто переймалося зручністю користування такими розчленованими на файли підручниками, а куратори проекту з МОН України вели себе так само недбало. Залишається лише сподіватися, що переважна більшість викладених МОН України у загальнийдоступ підручників таки матиме пристойну верстку та являтиме собою єдиний цілісний файл-підручник, без зайвого подрібнення та інших «хвостів» експорту з видавничого ПЗ.

 

Наостанок хочеться сказати ще те, що українська марка е-книг PocketBook менше року тому заявила про реалізацію проекту «Електронний підручник». Стрижневими елементами проекту є е-книга PocketBook 901 з пластиковим екраном розміром 9,7" та, власне, електронні версії підручників. Вже у лютому 2010 р. на сайті PocketBook було опубіковано новину про те, що «Шкільний електронний підручник — підручник майбутнього» — це спільний проект Інституту інноваційних технологій МОН України, Державного спеціалізованого видавництва «Освіта» й Видавничого дому «Мост Паблішинг». Зазначимо також, що PocketBook 901 повинен надійти у продаж вже восени 2010 року, і не буде абсолютно нічого дивного, якщо у е-книзі одразу ж будуть записані усі зараз наявні електронні версії учнівських підручників. Що ж, школярі з заможних сімей вже досить скоро зможуть оцінити переваги електронних підручників.

 

P.S. Як виявилося при ближчому ознайомленні з викладеними на сайті МОН України підручниками, усі вони є урізаними — файли підручників містять всього лиш від 1/3 до 1/2 повного обсягу підручників (від 30 до 45 сторінок). Тож МОН України або просто грає вар'ята, або планує викласти повні версії підручників в електронному вигляді дещо згодом.