Лариса Задояна » Системна організація і структура української термінології цукрового виробництва
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Системна організація і структура української термінології цукрового виробництва
Дисертація
|
|
|
Написано: |
2014 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
21.07.2024 |
|
Твір змінено: |
21.07.2024 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(1.9 МБ)
|
|
Опис: |
Мета дослідження – обґрунтування лексико-семантичної структури
сучасної української термінології цукрового виробництва в
ономасіологічному аспекті.
Досягнення сформульованої мети передбачає розв’язання таких
завдань:
1) проаналізувати історію формування української термінології
цукрового виробництва;
2) подати генетичну характеристику термінів цукрового виробництва;
3) з’ясувати специфіку концептуальної й тематичної структури
української термінології цукрового виробництва;
4) дослідити сучасну терміносистему цукрового виробництва в
аспекті лексичної парадигматики;
5) окреслити типи номінації наукових понять української
термінології цукрового виробництва;
6) описати систему словотвірних (термінотвірних) засобів
терміносистеми цукрового виробництва. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
СПИСОК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ ДЖЕРЕЛ ФАКТИЧНОГО
МАТЕРІАЛУ
4
ВСТУП 10
РОЗДІЛ І. ТЕРМІНОЛОГІЯ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА ЯК
ОБ’ЄКТ ЛІНГВІСТИЧНОГО АНАЛІЗУ
17
1.1. Проблеми вивчення термінологійної лексики в сучасній
лінгвістиці
17
1.2. Лексикографічний аспект опрацювання української термінології
цукрового виробництва
31
1.3. З історії формування терміносистеми цукрового виробництва 35
1.4. Генетична характеристика термінології цукрового виробництва 54
Висновки до І розділу 60
РОЗДІЛ ІІ. СИСТЕМНА ОРГАНІЗАЦІЯ СУЧАСНОЇ
УКРАЇНСЬКОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ ЦУКРОВОГО
ВИРОБНИЦТВА
62
2.1. Концептуально-тематична структура термінології цукрового
виробництва
62
2.2. Класифікаційні понятійні відношення в термінології цукрового
виробництва
78
2.2.1. Гіперо-гіпонімія 79
2.2.2. Холо-партитивні відношення 82
2.3. Лексико-семантичні відношення в термінології цукрового
виробництва
83
2.3.1. Синонімія 83
2.3.2. Антонімія 94
2.3.3. Полісемія 101
2.3.4. Омонімія 109
3
Висновки до ІІ розділу 111
РОЗДІЛ ІІІ. СПОСОБИ ТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ
ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА
113
3.1. Морфологічна деривація 113
3.2. Неморфологічна деривація 133
3.3. Складені найменування як тип термінотворення 137
Висновки до ІІІ розділу 180
ВИСНОВКИ 181
ДОДАТКИ 187
Додаток А. Частота терміновживань термінів різних структурних
типів у текстах із цукрового виробництва
188
Додаток Б. Список аналізованих термінів 189
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 226
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|