Олексій Сокирко » Кулінарні тексти в козацькій Україні XVIII ст.: рецептурники Кулябок і Ґалаґанів
[додати інший файл чи обкладинку цього твору] [додати цей твір до вибраного]

Кулінарні тексти в козацькій Україні XVIII ст.: рецептурники Кулябок і Ґалаґанів

Стаття
Написано: 2023 року
Розділ: Історична
Твір додано: 14.04.2024
Твір змінено: 14.04.2024
Завантажити: pdf див. (235.8 КБ)
Опис: № 2 (2023): Український історичний огляд Випуск 2


Статтю присвячено критичному аналізу приватних рецептурників козаць-ко-старшинських родів Кулябок і Ґалаґанів. Ці збірки є важливими джерелами з історії української гастрономічної культури XVIII ст. і єдиними відомими на сьогодні пам’ятками такого жанру. Рукописні рецептурники належали представникам добре освічених і заможних верств – лубенському полковнику Іванові Кулябці (?–1773) та бунчуковому товаришу Іванові Ґалаґану (?–1798). Рецептурники виступають маркерами побутових практик роду та кулі-нарних регіональних традицій. Водночас вони є матеріалом для відстеження модних гастрономічних тенденцій, дають уявлення про смакові преференції та матеріальні ресурси їхніх власників. Текстологічний аналіз рецептурників дозволяє виявити характер циркуляції гастрономічних знань і навичок, коло потенційних джерел рецептурних збірок, проаналізувати їхню термінологію. Елементи культури харчування, зафіксовані в родинних рецептурниках, є маркерами соціального статусу й пов’язаного з ним способу життя. Водно-час вони є промовистими свідченнями плекання української ідентичності на схилку козацької й на початку імперської доби.Ключові слова:козацька старшина, Кулябки, Ґалаґани, гастрономічна куль-тура, кухарські книги, рецепти, українська ідентичність.
 
Відгуки читачів:
 
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
 
Тільки зареєстровані читачі можуть залишати відгуки. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь спочатку.