Сергій Сіренко » Особливості громадського харчування на підприємствах Донецької області у другій половині 1950-х рр.
[додати інший файл чи обкладинку цього твору] [додати цей твір до вибраного]

Особливості громадського харчування на підприємствах Донецької області у другій половині 1950-х рр.

Стаття
Розділ: Наукова
Твір додано: 08.04.2024
Твір змінено: 08.04.2024
Завантажити: pdf див. (476 КБ)
Опис: Науковий вісник Національного музею історії України. Збірник наукових праць. Випуск 9. – Київ, 2023.


У статті на основі використаних джерел розглянуто особливості громадського харчування на підприємствах Донецької обл. у другій половині 1950-х рр. Уведено до наукового обігу польовий матеріал, який 1956 р. збирала Людмила Шевченко для написання статей до двотомного видання «Українці». Встановлено особливості концепції дослідниці з вивчення харчування робітників та методи, які вона використовувала. Зазначено, що Людмила Шевченко під час експедиції цікавилася регіональними музеями. Проаналізовано стінгазету заводу «Азовсталь», яку 1959 р. передали до Національного музею історії України. З’ясовано, що для громадського харчування робітників характерні такі риси: 1) запровадження самообслуговування; 2) їдальні були джерелом поширення нових страв та продуктів, які робітники почали споживати вдома; 3) страви готували за московським кулінарним збірником 1947 р. видання; 4) в деяких їдальнях, магазинах діяла практика видавання страв із собою; 5) харчові заклади активно використовували сучасне електрообладнання; 6) деякі їдальні практикували виробництво продуктів та утримання підсобного господарства; 7) поширеними були м’ясні напівфабрикати.
 
Відгуки читачів:
 
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
 
Тільки зареєстровані читачі можуть залишати відгуки. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь спочатку.