|
Написано: |
2004 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
28.11.2021 |
|
Твір змінено: |
29.11.2021 |
|
Завантажити: |
djvu
(30.4 МБ)
|
|
Опис: |
Гаубер-Швенк Г. Швенк М.
Харчування: dtv-Atlas: Пер. з нім. / Худож. Йорг Майр; Наук. ред. пер.: В.Г. Передерій, Ю.Г. Григоров. — К.: Знання-Прес, 2004. — 183 с.: іл.
ISBN 966-7767-65-5 (укр.)
ISBN 3-423-03237-5 (нім.)
"Харчування: dtv-Atlas" — це унікальний довідник, у якому можна знайти науково обґрунтовані відповіді на багато запитань стосовно правильного харчування і здорового способу життя, знання яких украй важливе для кожної людини. Авторам видання вдалося у стислій формі подати максимальну кількість корисної інформації, зокрема з таких важливих питань, як властивості поживних речовин, створені шляхом генної інженерії продукти харчування, опромінені продукти, хвороби, що виникають унаслідок порушення органічних вимог до харчування, дієти та багато іншого. Кольорові ілюстрації змістовно доповнюють відповідні тексти і допомагають читачеві отримати необхідну інформацію швидко і в доступній формі.
Видання розраховано на широке коло читачів. Книга буде корисною спеціалістам, які мають справу з харчуванням як найважливішим засобом забезпечення здорового способу життя людини або із виготовленням продуктів харчування. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
Передмова до видання українською мовою 7
Передмова видавництва “Deutscher Taschenbuch Verlag" 8
Передмова 8
Людина, харчування та навколишнє середовище
Ситуація стосовно харчування у світі 11
Ситуація стосовно харчування у країнах, що розвиваються 13
Ситуація стосовно харчування у Центральній Європі 15
Екологія харчування 17
Основні поняття вчення про харчування
Склад людського тіла 19
Обмін речовин: основи біохімії 21
Обмін речовин 23
Травлення 1 25
Травлення II 27
Споживання енергії 29
Голод та спрага 31
Смак та запах 33
Харчові речовини та їхні функції Білок 35
Жири 37
Вуглеводи 39
Баластні речовини їжі 41
Вітаміни 43
Мінеральні речовини 45
Мікроелементи 47
Вода 49
Кислоти та луги 51
Продукти харчування
Злаки та продукти зі злакових культур 53
Фрукти 55
Овочі, бобові та картопля 57
Молоко та молочні продукти 59
М'ясо та м'ясні продукти 61
Риба, черепашкові ракоподібні та безхребетні організми 63
Яйця 65
Харчові жири та олії 67
Кухонна сіль, прянощі та зелень .... 69
Цукор, замінники цукру та солодкі речовини 71
Безалкогольні напої 73
Кава, чай, какао, алкогольні напої 75
Новітні продукти харчування 77
Обробка та переробка продуктів харчування
Якість продуктів харчування 79
Обробка харчових продуктів за високої температури 81
Фізичні технології консервування ... 83
Хімічні консерванти для харчових продуктів 85
Барвники для харчових продуктів 87
Інші добавки 89
Упаковування продуктів харчування 91
Генна технологія 93
Правові норми регулювання виробництва продовольчих товарів та інших предметів споживання 95
Контроль продуктів харчування 97
Шкідливі речовини та збудники хвороб
Рослинні, грибні, тваринні отрути ... 99
Мікроорганізми 101
Сказ великої рогатої худоби та паразити 103
Залишки ліків 105
Засоби захисту рослин 107
Персистентні органічні
сполуки 109
Нітрати, нітрити, нітрозоаміни 111
Важкі метали 113
Радіоактивність 115
Токсикологічний контроль 117
Харчування відповідно до життєвих ситуацій
Харчування немовлят та малих дітей 119
Харчування школярів 121
Харчування вагітних та жінок-годувальниць 123
Харчування літніх людей 125
Харчування спортсменів-професіоналів 127
Спеціальне харчування та годування рідиною
Парентеральне харчування
Хвороби, зумовлені харчуванням
Надмірна маса тіла
Діабет
Підвищений кров'яний тиск
Порушення жирового обміну та артеріосклероз
Подагра
Захворювання нирок
Захворювання органів травлення ... Ракові захворювання
Алергії
Інтолерантність до харчових продуктів
Карієс та парадонтоз
Порушення харчування 155
Алкоголізм 157
Традиційні та нетрадиційні рекомендації щодо харчування
Рекомендації Німецького товариства харчування 159
Повноцінне харчування 161
Голодування 163
Вегетаріанство 165
Дієти для схуднення 167
Макробіотика 169
Антропософічне харчування 171
Дієти проти раку 173
Список літератури 174
Джерела рисунків 175
Покажчик 177
Скорочення 183
|
|
|