Володимир Саркісян » Хімія повсякдення: Від шампуню і прального порошку до смаженої картоплі
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Хімія повсякдення: Від шампуню і прального порошку до смаженої картоплі
Нарис
|
|
|
Написано: |
2021 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
13.11.2023 |
|
Твір змінено: |
13.11.2023 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(1.2 МБ)
|
|
Опис: |
Наше повсякденне життя – суцільна хімія. У ванній, на кухні, в автівці, аптечці й навіть на природі. За найпростішими речами – від прянощів до антисептика – стоїть складна формула і щонайменше кілька хімічних сполук зі страшними назвами, які взаємодіють між собою у той чи інший спосіб (незрозумілий для нас зазвичай).
У книжці хімік-токсиколог Володимир Саркісян пояснює, як на хімічному рівні функціонують речі та явища, з якими ми стикаємося щодня, – приготування їжі, прибирання та прання, купівля ліків, ожеледь на дорогах. Тут не лише формули та схеми, а й цілком буденні та практичні приклади. Коли потрібно посолити смажену картоплю та чому гомеопат не зможе нікого отруїти (як і вилікувати)? За яким принципом працюють марихуана, пестициди і шампунь? Звідки взялися мило, антисептик та чи існують чудодійні креми «все в одному»? Про все це розповідає Володимир Саркісян, пояснюючи принцип дії простих сполук і речовин, ділячись при цьому кулінарними лайфхаками та історіями від Плінія, Дюма та Агати Крісті. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
Відгуки
Від автора. Чому я обрав жанр наукпоп?
Розділ 1. Про ложку атомів у бочці води
Розділ 2. Зазираючи до ванної кімнати
Розділ 3. Чим смакує хімія?
Розділ 4. Про вміст домашньої аптечки
Розділ 5. Удома й на природі
Література
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|