Марія Саприкіна » Прихована загроза в питній воді: життєздатні некультурабельні мікроорганізми
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Прихована загроза в питній воді: життєздатні некультурабельні мікроорганізми
Праця
|
|
|
Написано: |
2022 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
27.10.2022 |
|
Твір змінено: |
30.10.2022 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(1.9 МБ)
|
|
Опис: |
Болгова О.С.
Прихована загроза в питній воді: життєздатні некультурабельні мікроорганізми / О.С. Болгова, М.М. Саприкіна, В.Р. Муравйов, В.В. Гончарук; Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України. — Київ: Академперіодика, 2022. — 134 с.
ISBN 978-966-360-459-6
Розглянуто нові методи очищення питної води від мікроорганізмів, які перейшли у життєздатний некультурабельний стан, з використанням гіпохлориту натрію як знезаражувального реагенту, а також технології їх знешкодження та глибокого вилучення із застосуванням нових підходів до оцінки та контролю якості питної води. Розрахована на мікробіологів, біотехнологів, лікарів, ветеринарів, працівників станцій підготовки питної води, а також студентів, аспірантів і викладачів закладів вищої освіти біологічного, медичного та сільськогосподарського профілю.
|
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
ВСТУП . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Розділ 1 ВИЗНАЧЕННЯ ЖИТТЄЗДАТНИХ
НЕКУЛЬТУРАБЕЛЬНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ 5
1.1. Мікроорганізми в життєздатному некульту-
рабельному стані та їх характеристика . . . . . . . 7
1.2. Вплив на людину мікроорганізмів, які пере-
бувають у життєздатному некультурабельному
стані . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
1.3. Методи виявлення мікроорганізмів, які пе-
ребувають у життєздатному некультурабель-
ному стані . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
1.4. Характеристика мікроорганізмів Escheri-
chia coli і Candida albicans та їх особливості . . . 20
1.5. Перехід мікроорганізмів у життєздатний
некультурабельний стан у процесі знезаражен-
ня питної води . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Розділ 2 ВИЯВЛЕННЯ У ВОДІ
МІКРООРГАНІЗМІВ У ЖИТТЄЗДАТНОМУ
НЕКУЛЬТУРАБЕЛЬНОМУ СТАНІ 29
2.1. Дослідження впливу гіпохлориту натрію
на санітарно-показовий мікроорганізм Esche-
richia coli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
2.2. Дослідження впливу гіпохлориту натрію на
дріжджоподібний гриб Candida albicans . . . . . 35
2.3. Вибір методу рекультивації життєздатних
некультурабельних мікроорганізмів . . . . . . . . . 36
2.3.1. Вибір поживних середовищ для рекуль-
тивації життєздатних некультурабельних мік-
роорганізмів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
2.3.2. Рекультивація клітин Escherichia coli, що
перебувають у життєздатному некультурабе-
льному стані . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
2.3.3. Рекультивація клітин Candida albicans, що
перебувають у життєздатному некультурабе-
льному стані . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
2.4. Вплив іонів Ca2+ і Mg2+ на рекультивацію
некультурабельних клітин Candida albicans . . . 44
2.5. Вплив температури на відновлення клітин,
що перебувають у життєздатному некультура-
бельному стані . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
2.6. Мікроскопічні дослідження клітин Candida
albicans після дії гіпохлориту натрію . . . . . . . . . 48
2.7. Генетична стійкість мікроорганізмів . . . . . 50
Розділ 3 АНАЛІЗ ПИТНОЇ ВОДИ МІСТА КИЄВА 53
3.1. Систематичний аналіз водопровідної води
міста Києва . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
3.2. Аналіз води зі свердловин міста Києва . . . 70
3.3. Систематичний аналіз доочищеної води
міста Києва . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
Розділ 4 РОЗРОБЛЕННЯ ТА ВИПРОБУВАННЯ
КОНТАКТНО-ФЛОКУЛЯЦІЙНОГО ФІЛЬТРА
ДЛЯ ДООЧИЩЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ 83
4.1. Вибір зернистого завантаження для вида-
лення некультурабельних життєздатних мікро-
організмів з води . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 86
4.2. Вибір флокулянтів для видалення некульту-
рабельних життєздатних мікроорганізмів з води 91
4.3. Використання флокулянту і зернистих загру-
зок для знезараження та видалення життєздат-
них некультурабельних мікроорганізмів з води 95
4.4. Розроблення технології доочищення пит-
ної води від життєздатних некультурабельних
мікроорганізмів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104
4.5. Розрахунок технологічного обладнання кон-
тактно-флокуляційного фільтра індивідуального
користування . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ. . . . . . . . . . 119
SUMMARY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|