Віра Різник » Назви їжі та кухонного начиння в говірках надсянсько-наддністрянського суміжжя
[додати інший файл чи обкладинку цього твору] [додати цей твір до вибраного]

Назви їжі та кухонного начиння в говірках надсянсько-наддністрянського суміжжя

Праця
Написано: 2016 року
Розділ: Наукова
Твір додано: 13.04.2017
Твір змінено: 13.04.2017
Завантажити: pdf див. (3.1 МБ)
Опис: У дисертації за матеріалами записів діалектного мовлення, здійснених у 56 населених пунктах Львівської області, проаналізовано лексику тематичних груп «Назви їжі» та «Назви кухонного начиння». Висвітлено історію вивчення надсянського й наддністрянського говорів, назв їжі та кухонного начиння, подано основні лексико-семантичні, фонетичні та морфологічні риси сучасних говірок надсянсько-наддністрянського суміжжя, виявлено варіантність зафіксованих назв, cхарактеризовано продуктивні способи деривації.

У тематичній групі лексики «Назви їжі» переважають питомі найменування, натомість вагому частину тематичної групи «Назви кухонного начиння» формують запозичені лексеми, зокрема полонізми, поширені і в інших говорах південно-західного наріччя.

Мотиваторами досліджуваної лексики є основний компонент страви, смак, колір, консистенція і температура страви, етнонім, назва свята, на яке призначено страву чи виріб, розмір, форма, місткість, призначення предмета тощо.

Більшість виявлених лексем поширена й в інших говорах української мови.

Неоднорідність ареального поширення аналізованих лексем дає змогу окреслити три частини – діалектні зони: північну, центральну та південну. У північній частині переважають риси наддністрянського говору, на півдні ареалу виявлено бойківські впливи.

Ключові слова: говірки надсянсько-наддністрянського суміжжя, ареал, назви їжі, назви кухонного начиння, тематична група, мотивація.
Зміст: [натисніть, щоб розгорнути]
 
Відгуки читачів:
 
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
 
Тільки зареєстровані читачі можуть залишати відгуки. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь спочатку.