|
Написано: |
2016 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
13.04.2017 |
|
Твір змінено: |
13.04.2017 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(3.1 МБ)
|
|
Опис: |
У дисертації за матеріалами записів діалектного мовлення, здійснених у 56 населених пунктах Львівської області, проаналізовано лексику тематичних груп «Назви їжі» та «Назви кухонного начиння». Висвітлено історію вивчення надсянського й наддністрянського говорів, назв їжі та кухонного начиння, подано основні лексико-семантичні, фонетичні та морфологічні риси сучасних говірок надсянсько-наддністрянського суміжжя, виявлено варіантність зафіксованих назв, cхарактеризовано продуктивні способи деривації.
У тематичній групі лексики «Назви їжі» переважають питомі найменування, натомість вагому частину тематичної групи «Назви кухонного начиння» формують запозичені лексеми, зокрема полонізми, поширені і в інших говорах південно-західного наріччя.
Мотиваторами досліджуваної лексики є основний компонент страви, смак, колір, консистенція і температура страви, етнонім, назва свята, на яке призначено страву чи виріб, розмір, форма, місткість, призначення предмета тощо.
Більшість виявлених лексем поширена й в інших говорах української мови.
Неоднорідність ареального поширення аналізованих лексем дає змогу окреслити три частини – діалектні зони: північну, центральну та південну. У північній частині переважають риси наддністрянського говору, на півдні ареалу виявлено бойківські впливи.
Ключові слова: говірки надсянсько-наддністрянського суміжжя, ареал, назви їжі, назви кухонного начиння, тематична група, мотивація. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
Перелік умовних скорочень ................................................................................. 5
Список обстежених населених пунктів таїх скорочень .................................... 6
Список джерел ілюстративного матеріалу та їх умовних скорочень .............. 8
Вступ ...................................................................................................................... 13
РОЗДІЛ 1. Назви їжі як об‘єкт діалектологічного дослідження ...................... 19
1.1. Етнографічні та лінгвістичні праці про назви їжі та
кухонного начиння. ................................................................................ 19
1.2. Стан дослідження надсянського та наддністрянського говорів ...... 28
1.3. Сучасний стан говірок надсянсько-наддністрянського суміжжя .... 36
1.4. Теоретичні засади дослідження лексики діалектного суміжжя ...... 39
1.5. Особливості харчування мешканців досліджуваного ареалу .......... 43
Висновки до розділу 1 .......................................................................................... 44
РОЗДІЛ 2. Методологія дослідження назв їжі в умовах діалектного
суміжжя. ................................................................................................................. 46
Висновки до розділу 2 .......................................................................................... 51
РОЗДІЛ 3. Назви їжі та напоїв у говірках надсянсько-наддністрянського
суміжжя .................................................................................................................. 53
3.1. Загальні назви їжі. .................................................................................. 53
3.2. Назви хліба та випечених із борошна виробів .................................... 57
3.2.1. Загальні назви хліба та його частин. ......................................... 57
3.2.1.1. Назви обрядового хліба ................................................. 71
3.2.2. Назви випечених із борошна виробів ........................................ 83
3.3. Назви буденних страв ............................................................................ 89
3.3.1. Назви перших страв. ................................................................... 89
3.3.2. Назви других страв. ..................................................................... 102
3.3.3. Назви салатів. ............................................................................... 112
3.3.4. Назви молочних продуктів ......................................................... 114
3.3.5. Назви м‘ясних страв та виробів з м‘яса .................................... 120
3.4. Назви обрядових страв ......................................................................... 123
3.4.1. Назви їжі та страв, які готують у свята календарного
циклу ..................................................................................................... 123
3.4.1.1. Назви страв Святого вечора .......................................... 123
3.4.1.2. Назви великодньої їжі ................................................... 134
3.4.1.3. Назви страв, які споживають у інші свята
календарного циклу .................................................................... 136
3.4.2. Назви страв, які готують на родинні свята .............................. 140
3.4.2.1. Назви страв, які готують на хрестини ......................... 140
3.4.2.2. Назви страв, які готують на весілля ............................. 141
3.4.2.3. Назви їжі, яку використовують у поминальному
обряді ............................................................................................ 144
3.5. Назви напоїв ............................................................................................ 145
Висновки до розділу 3 .......................................................................................... 149
РОЗДІЛ 4. Назви кухонного начиння ................................................................. 151
4.1. Загальні назви посуду. ........................................................................... 151
4.2. Назви кухонного начиння для приготування їжі. ............................... 152
4.2.1. Назви кухонного начиння для варіння. ..................................... 152
4.2.2. Назви кухонного начиння для смаження. ................................. 156
4.2.3. Назви кухонного начиння для випікання. ................................ 157
4.3. Назви посуду для споживання їжі. ....................................................... 159
4.3.1. Назви посуду для перших та других страв ........................ 159
4.3.2. Назви посуду для пиття. ............................................................. 161
4.3.3. Назви столових приборів ............................................................ 165
4.4. Назви посуду для зберігання продуктів ............................................... 166
4.4.1. Назви посуду для зберігання та носіння рідини ...................... 166
4.4.2. Назви посуду для зберігання сипких продуктів ....................... 173
4.4.3. Назви посуду для зберігання сиру та заквашування
овочів. ..................................................................................................... 174
4.5. Назви кухонних предметів .................................................................... 177
4.5.1. Назви кухонного начиння для тертя, розтирання,
нарізування, збивання, набирання, проціджування та ін. ................. 177
4.5.2. Назви предметів для виготовлення виробів із тіста ................ 186
4.5.3. Назви кухонних предметів для миття посуду .......................... 191
Висновки до розділу 4 .......................................................................................... 192
Висновки ................................................................................................................ 194
Список використаних джерел .............................................................................. 199
Додатки .................................................................................................................. 226
Додаток А. Карти .................................................................................................. 226
Додаток Б. Діалектні назви про їжу, страви та напої ........................................ 250
|
|
|