Олег Проців » Господарсько-правове значення користування мисливськими та рибальськими угіддями Галичини середини XIX – першої третини XX ст.
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Господарсько-правове значення користування мисливськими та рибальськими угіддями Галичини середини XIX – першої третини XX ст.
Праця
|
|
|
Написано: |
2022 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
11.01.2023 |
|
Твір змінено: |
11.01.2023 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(15.3 МБ)
|
|
Опис: |
Розглянуто економічне значення експорту та імпорту мисливської продукції у Галичині кінця ХІХ – початку ХХ ст. Проаналізовано статистичні дані Галичини та інших країн Європи та практику правозастосування органів державної влади при здійсненні експортних та імпортних операцій. Виявлено закономірності й особливості експорту та імпорту мисливської продукції, їх вплив на ціноутворення дичини, якість продукції та її популяцію, традиції споживання. Сформульовано причинно-наслідкові зв’язки впливу попиту на мисливську продукцію у Галичині та країнах Європи на формування цін. Встановлено компетенцію органів державної влади та органів місцевого самоврядування в організації державного управління експортно-імпортними операціями. Розглянуто міжнародну співпрацю країн Європи та вплив міжнародних державних та громадських організацій в організації зовнішньо-економічної діяльності.
Проілюстровано напрямки діяльності мисливських товариств в Австро-Угорській імперії та Польщі у другій половині ХІХ–початку ХХ століття в частині лобіювання законодавчого забезпечення державного управління у торгівлі дичиною та впливу на органи державної влади та місцевого самоврядування щодо ефективного дотримання існуючих вимог законодавства. Висвітлено діяльність товариств в організації матеріального, інформаційного, інституційного, наукового забезпечення процесу легалізації торгівлі дичиною. Проведено аналіз діяльності товариства у частині контролю за діяльністю органів влади Галичини та Другої Речі Посполитої щодо виконання ними функцій з належної організації торгівлі дичиною.
Висвітлено рівень оподаткування пернатої дичини відповідно до її якості у порівнянні з іншими видами мисливських та свійських тварин, що дало змогу провести аналіз впливу податків на вартість реалізації. Проаналізовано діяльність влади під час Першої світової війни у частині регулювання ціни на споживчі продукти з дичини. Розглядаються ветеринарні аспекти державного управління при торгівлі мисливською та рибальською продукцією у Галичині ХІХ – початку ХХ ст. Досліджується вплив законодавчих актів Галичини та Другої Речі Посполитої в частині торгівлі мисливською та рибальською продукцією, що мали визначальний вплив на споживання якісних продуктів на внутрішньому ринку. Висвітлено міжнародні договори між Австро-Угорською імперією та країнами Європи, які врегульовували питання якості та безпечності мисливської та рибальської продукції. Встановлено, що досвід європейських країн застосовувався також у Галичині. Проаналізовано діяльність органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, організацій, що займались торгівлею в частині правозастосування ветеринарної складової. Проілюстровано тогочасну наукову літературу, що висвітлювала проблеми якості харчової мисливської продукції. Проаналізовано роль Львівської ветеринарної академії, рільничої академії у Дублянах в організації методичного та практичного забезпечення ветеринарного нагляду у Галичині.
Ключові слова: Галичина, торгівля, імпорт, експорт, мисливські тварини, державне регулювання, ветеринарія, рибальство. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
1 Державне регулювання торгівлі продукцією мисливства у Галичині………………………………………………………
7
2 Державне управління торгівлею продукцією мисливства під час Першої світової війни……………………………….
15
3 Правозастосування органів влади при організації торгівлі дичиною………………………………………………………
23
4 Оподаткування продукції з дичини………………………. 29
5 Споживання дичини…………………………………………. 45
6 Вартість дичини та риби…………………………………….. 98
7 Ветеринарний аспект у торгівлі…………………………… 120
8 Вплив громадських організацій на торгівлю дичиною…… 132
9 Вплив єврейської культури на торгівлю дичиною ……….. 144
10 Використання риби у народній медицині лікуванні………. 167
11 Торгівля дичиною у святкові дні…………………………… 169
12 Експорт та імпорт мисливської продукції…………………. 172
13 Імпорт рибної продукції ……………………………………. 184
14 Експорт рибної продукції…………………………………………………… 1194
15 Організація транспортування дичини………………………………… 207
16 Торгівля шкірою……………………………………………………………....... 223
17 Чисельність та добування дичини……………………………………….. 233
17.1 Добування дичини в Галичині кінця ХІХ - та початку ХХ ст. ………………………………………………………………
233
17.2 Добування мисливських видів дичини в Австро-Угорській імперії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст……………………..
300
17.3 Добування пернатих у країнах Європи ……………………. 319
ВИСНОВКИ……………………………………………………………. 327
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………………... 333
ДОДАТКИ ……………………………………………………………... 383
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|