Інна Побережник » Алкогольні напої у традиційній культурі українського населення північної частини Буковини та Хотинського повіту Бессарабської губернії: історико-етнологічний аспект (друга половина ХІХ - початок ХХ ст.)
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Алкогольні напої у традиційній культурі українського населення північної частини Буковини та Хотинського повіту Бессарабської губернії: історико-етнологічний аспект (друга половина ХІХ - початок ХХ ст.)
Дисертація
|
|
|
Написано: |
2010 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
27.05.2024 |
|
Твір змінено: |
27.05.2024 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(2.5 МБ)
|
|
Опис: |
Мета дисертаційного дослідження полягає у здійсненні системного
аналізу використання алкогольних напоїв у обрядовості та побуті українського
населення зазначеного регіону.
Дослідження мети передбачає вирішення наступних завдань:
- з’ясувати ступінь наукової розробки проблеми;
- простежити роль законодавства у веденні алкогольної політики Австро-
Угорською та Російською імперіями щодо території північної частини
Буковини та Хотинського повіту Бессарабської губернії у другій половині ХІХ
– на початку ХХ ст.;
- проаналізувати розвиток спиртово-горілчаної промисловості,
виноробства та пивоваріння, кількість виробленого алкоголю, його імпорт та
експорт, навести приклади змін цінової та градусної політики тощо;
- розкрити місце та значення корчми в традиційній культурі української
спільноти на території північної частини Буковини та Хотинщини;
- визначити роль та місце алкоголю у традиційній обрядовій культурі
(сімейна й календарна обрядовість) та побуті українців;
- окреслити негативну роль спиртних напоїв у соціально-економічному,
духовному та культурному житті українських громад. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
Вступ……………………………………………………………………………........ 3
Розділ 1. Джерельно-історіографічна база та теоретико-методологічні засади
дослідження…………………………………………...…………………………… 10
1.1. Аналіз джерел...……………………………………………………….……… 10
1.2. Огляд історіографії………………………………………………………........ 28
1.3. Теоретико-методологічні засади дослідження……………………………... 37
Розділ 2. Виготовлення та реалізація алкогольних напоїв на терені північної
частини Буковини та Хотинського повіту Бессарабської губернії.…………… 46
2.1. Поява хмільних напоїв у житті українців………...…..…………………...... 46
2.2. Розвиток виноробства, пивоваріння та спиртово-горілчаної промисловості
……………...……………………...……………………………………………...... 54
2.3. Урядова політика Австро-Угорської та Російської імперій щодо
виготовлення і реалізації алкогольних напоїв……………...…………………… 70
Розділ 3. Алкогольні напої в повсякденному житті українців.………………… 89
3.1. Спиртні напої у побуті українців………………………….….…………. …..89
3.2. Роль та місце алкогольних напоїв в українській народній творчості…….. 99
3.3. Корчма як традиційний центр проведення дозвілля…..………………….. 108
3.4. Поширення пияцтва та його наслідки. Боротьба з пияцтвом.......……....... 122
Розділ 4. Алкогольні напої в сімейній та календарній обрядовості.…………. 137
4.1. Алкогольні напої в родильно-хрестильній традиції..........……………...... 137
4.2. Вино та горілка у весільній обрядовості………………………………....... 145
4.3. Спиртні напої в поховально-поминальних звичаях…......……………....... 158
4.4. Алкогольні напої в обрядовості календарних свят...................................... 169
Висновки………………………………………………………………………….. 182
Список використаних джерел та літератури…………………………………… 190
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|