Роман Перов » Кулінарні взаємовпливи на українсько-російському пограниччі (кінець XVIII – початок XX ст.)
[додати інший файл чи обкладинку цього твору] [додати цей твір до вибраного]

Кулінарні взаємовпливи на українсько-російському пограниччі (кінець XVIII – початок XX ст.)

Стаття
Розділ: Наукова
Твір додано: 26.10.2024
Твір змінено: 26.10.2024
Завантажити: pdf див. (92.3 КБ)
Опис: Етнічна історія народів Європи: Збірник наукових праць. Випуск 72. – К., 2024.


Стаття присвячена виявленню та аналізу етнокультурних контактів українців і росіян на стику їхніх етнічних кордонів у період із кінця XVIII до початку XX ст. на прикладі взаємовпливів національної кухні. З’ясовується специфіка історіографії, присвяченої даній темі, і простежується поступовий характер накопичення даних про кулінарні традиції населення українсько-російського пограниччя. Автор, із урахуванням відповідних історичних умов і процесів, зокрема впроваджуваної Російською імперією в останній чверті XVIII ст. політики цілеспрямованої колонізації Дикого Поля та поступового освоєння територій, що складатимуть в підсумку історичне порубіжжя, досліджує поширення традицій національної кухні обох народів та їхнє взаємопроникнення. Останнє з’ясовується на прикладі конкретних проявів на всій території пограниччя (в складі якого перебувають сучасні Чернігівщина, Харківщина, Луганщина, а також частково Курщина, Білгородщина та Вороніжчина). На основі проведеної роботи зроблено висновок, що сприйняття українцями та росіянами елементів культури харчування одне одного складається з включення не лише повноцінних страв та рецептів, а й їхніх компонентів і навіть напоїв. У рамках статті також проаналізовано співвідношення взаємовпливів у національних кухнях двох основних етносів українсько-російського пограниччя з метою визначення з них домінуючих. За результатами було з’ясовано, що переважною мірою з двох комплексів народного харчування саме українські кулінарні традиції зберігають свою самобутню структуру та зміст. В свою чергу з боку російської кухні вони зазнають лише незначних проникнень. Встановлено, що фундаментальна різниця між культурою харчування українців та російськими кулінарними традиціями сприяла їхній стійкості, оскільки останні мали значно простіші елементи в своєму складі. У загальному підсумку встановлено, що взаємовпливи між українською та російською національною кухнями, маючи яскраві прояви по всій території контактної зони двох культур, тим самим формують їхнє протиставлення та демонструють самобутність як українців, так і росіян.
 
Відгуки читачів:
 
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
 
Тільки зареєстровані читачі можуть залишати відгуки. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь спочатку.