Юрій Овсінський » Фільваркове господарство в Подільському воєводстві Речі Посполитої у XVIII ст. 
                
                                                            
                    
    | 
            [додати інший файл чи обкладинку цього твору]
        [додати цей твір до вибраного]
         | 
    
        
        Фільваркове господарство в Подільському воєводстві Речі Посполитої у XVIII ст.
                
        
        
        Дисертація 
        
     | 
     | 
    
        
                
             | 
         
        
            | Написано: | 
            2004 року | 
         
                        
             | 
         
        
            | Розділ: | 
            Історична | 
         
                
             | 
         
        
            | Твір додано: | 
            19.07.2024 | 
         
        
             | 
         
                
            | Твір змінено: | 
            19.07.2024 | 
         
        
             | 
         
                
            | Завантажити: | 
                                            pdf
                                див.
                                (878 КБ)
                                 | 
                     
        
             | 
         
                    
                | Опис: | 
                Мета та основні завдання роботи визначені з урахуванням  
актуальності обраної теми та ступеня її наукової розробки. Мета  
дослідження полягає у якомога повнішому висвітленні на прикладі  
магнатського комплексу Жевуських у складі Подільського воєводства Речі  
Посполитої XVIII ст., картини функціонування фільваркового  
господарства, динаміки розвитку основних його галузей (зернового  
господарства і тваринництва) і передбачає вирішення таких завдань: 
• простежити етапи формування маєткового комплексу Жевуських у Подільському  
воєводстві XVIII ст. на тлі чинників, що сприяли поширенню фільваркової системи  
господарювання на Правобережній Україні з початку цього століття; 
• дослідити характерні риси та особливості адміністративної піраміди фільваркового  
господарства, коло обов’язків та прав, матеріальне становище основних її ланок; 
• простежити взаємовплив основних форм ренти; 
• з’ясувати пріоритетні галузі товарного виробництва подільського фільварку в XVIII 
ст.; 
• проаналізувати продуктивний цикл зернового виробництва, здійснити його  
структурний аналіз, простежити  основні шляхи реалізації збіжжя; 
• охарактеризувати стан тваринництва та темпи його розвитку; 
• на прикладі основних галузей показати місце і роль внутрішнього та зовнішнього  
ринку в системі товарно-грошових відносин фільваркового господарства на Поділлі  
у XVIII ст. 
• з’ясувати причини перепрофілювання та переорієнтації фільваркового господарства 
у Подільському воєводстві з 70-х років XVIII ст.  | 
             
            
                 | 
             
                            
                | Зміст: | 
                
                    [натисніть, щоб розгорнути]
                     ВСТУП____________________________________________________ 4 
Розділ 1. Джерела та історіографія 
1.1. Аналіз джерел______________________________________  12 
1.1.1. Непубліковані джерела_____________________________ 12 
1.1.2. Опубліковані джерела______________________________ 21 
1.2. Історіографія проблеми_______________________________ 22 
1.2.1. Огляд дореволюційної російської, радянської та української  
історіографії____________________________________________ 23 
1.2.2. Польська історіографія______________________________ 29 
 
Розділ 2. Маєтковий комплекс Жевуських та управління  
      фільварковим господарством 
2.1. Формування маєткового комплексу_____________________ 37 
2.2. Фільварки та їх структура_____________________________ 46 
2.3. Маєткова адміністрація_______________________________ 62 
2.4. Фільваркова челядь__________________________________ 82 
2.5. Піддані та їхні повинності_____________________________89 
Розділ 3. Зернове господарство 
3.1. Приготування ґрунтів, посіви та збори зернових__________121 
3.2. Зберігання та обмолот врожаю ________________________ 134 
3.3. Врожайність ________________________________________140 
3.4. Внутрішні витрати зерна та ринки його збуту. Товарність  
       галузі______________________________________________ 143 
Розділ 4. Тваринництво 
4.1. Організація тваринництва, придбання худоби та коней____ 154 
4.2. Утримання і використання тварин______________________156 
4.3. Фізичний стан худоби та недостатність догляду за нею____168 
4.4. Пошесті заразних хвороб серед худоби_________________ 170 
 
 
4.5. Профілактика та лікування захворювань худоби__________176 
4.6. Стабілізація галузі___________________________________180 
 
ВИСНОВКИ________________________________________________183 
 
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ІСТОРІОГРАФІЇ___ 187 
 
ДОДАТКИ_________________________________________________ 220 
                 | 
             
            
                 | 
             
                         
     | 
     | 
    |   | 
    | 
        
         Відгуки читачів: 
     | 
    |   | 
    | 
             Поки не додано жодних відгуків до цього твору. 
         | 
    |   | 
    | 
        
     | 
    |   |