Тетяна Оніпко » Господарська діяльність споживчої кооперації України в період нової економічної політики (1921–1928 рр.)
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Господарська діяльність споживчої кооперації України в період нової економічної політики (1921–1928 рр.)
Дисертація
|
|
|
Написано: |
201 року |
|
Розділ: |
Історична |
|
Твір додано: |
23.04.2024 |
|
Твір змінено: |
23.04.2024 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(3.2 МБ)
|
|
Опис: |
Мета дослідження – здійснити комплексний аналіз історичного досвіду
господарської діяльності споживчої кооперації України в період нової
економічної політики (1921–1928 рр.), виявити позитивні надбання і складнощі
у співпраці радянської влади і кооперативних організацій у процесі вирішення
тогочасних соціально-економічних проблем.
9
Досягнення поставленої мети передбачає розв’язання таких
дослідницьких завдань:
– визначити рівень наукової розробки проблеми та перспективи для подальших
досліджень досвіду господарювання споживчої кооперації в конкурентній
боротьбі за споживача з приватними і державними підприємствами в ринковій
економіці 1920-х років;
– охарактеризувати основні групи джерел;
– обґрунтувати методологічну основу дослідження;
– на основі комплексного аналізу різних груп джерел і введення у науковий обіг
нових або маловідомих документів дослідити внесок споживчої кооперації
УСРР у вирішення соціально-економічних проблем у роки непу;
– проаналізувати особливості політики радянської держави щодо торговельної
галузі споживчої кооперації у процесі її еволюції від товарообміну в перші роки
непу до монопольного становища на внутрішньому ринку наприкінці 1920-х
років;
– показати суть та результати політики більшовиків щодо регулювання
торговельних взаємовідносин споживчої кооперації з державною промисловістю;
– охарактеризувати причини і наслідки впливу держави на ціноутворення
торговельної галузі споживчої кооперації;
– висвітлити внесок торговельної галузі споживчої кооперації у забезпечення
членів кооперативів продуктами харчування і товарами першої необхідності в
роки непу;
– розглянути особливості заготівельної діяльності споживчих товариств та їх
спілок щодо забезпечення внутрішнього ринку продуктами харчування та
промисловості сировиною;
– виявити причини посилення регулюючого впливу держави на заготівельну
галузь споживчої кооперації впродовж другої половини 1920-х років;
– з’ясувати позицію більшовиків щодо оптимізації експортних заготівель
споживчої кооперації України у 20-і роки ХХ ст.;
10
– розкрити значення виробничого потенціалу споживчої кооперації в економіці
України в контексті промислової політики радянської держави на різних етапах
непу;
– дослідити хлібопекарську промисловість споживчої кооперації УСРР та її
роль у завоюванні кооператорами хлібного ринку протягом 1920-х років;
– висвітлити досвід налагодження споживчою кооперацією України
громадського харчування з метою подолання голоду та його наслідків
упродовж 1921–1923 років;
– показати внесок закладів громадського харчування споживчої кооперації у
продовольче забезпечення міського населення та працівників промислових
новобудов в умовах запровадження госпрозрахунку (1924–1928 рр.);
– сформулювати відповідні практичні рекомендації щодо оптимізації
господарської діяльності споживчої кооперації України для вдосконалення
внутрішнього ринку, поліпшення обслуговування населення і посилення позицій у
міжнародній торгівлі. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ…………………………………………….......4
ВСТУП…………………………………………………………………………………6
РОЗДІЛ 1. СТАН НАУКОВОЇ РОЗРОБКИ ПРОБЛЕМИ, ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА,
МЕТОДОЛОГІЯ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ……………………......18
1.1. Історіографічний аналіз проблеми………………………………..18
1.2. Джерельна база……………..………………………………….......90
1.3. Методологія і методи дослідження……………………………...106
РОЗДІЛ 2. ОСОБЛИВОСТІ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СПОЖИВЧОЇ
КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ
ПОЛІТИКИ……………………………………………………………118
2.1. Державна політика відродження торговельної діяльності
споживчої кооперації в перші роки непу……………………………118
2.2. Споживча кооперація України в контексті нової торговельної
політики в 1924–1925 рр……………………………………………...149
2.3. Торговельна галузь вітчизняної споживчої кооперації в останні
роки непу………………………………………………………………173
РОЗДІЛ 3. ЗАЛУЧЕННЯ ЗАГОТІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ СПОЖИВЧОЇ
КООПЕРАЦІЇ ДО ВИРІШЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧИХ ПРОБЛЕМ ТА
ЕКСПОРТУ УКРАЇНИ ………………………………………………200
3.1. Заготівельна діяльність споживчої кооперації в 1921–
1922 рр.………………………………...................................................200
3.2. Посилення регулюючого впливу держави на заготівельну галузь
споживчої кооперації в середині 1920-х років……………………...222
3.3. Особливості заготівельної діяльності споживчої кооперації в
останні роки непу……………………………………………………..244
3
3.4. Внесок організацій споживчої кооперації у розширення експорту
України………………………………………………….......................273
РОЗДІЛ 4. ПРОМИСЛОВА ДІЯЛЬНІСТЬ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УСРР В
УМОВАХ НЕПУ……………………………………………………...302
4.1. Налагодження промислової діяльності споживчої кооперації в
першій половині 1920-х років…………………………………..........302
4.2. Діяльність промисловості споживчої кооперації під час
розгортання індустріалізації (1926–1928 рр.)……………………….320
4.3. Політика держави щодо хлібопекарської галузі споживчої
кооперації в умовах непу………………………………………..........339
РОЗДІЛ 5. СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ В ПЕРІОД НЕПУ……………………360
5.1. Роль кооперативного громадського харчування у подоланні
голоду та його наслідків (1921–1923 рр.)……………………………360
5.2. Місце закладів громадського харчування споживчої кооперації в
продовольчому забезпеченні населення в 1924–1928 рр…………...377
ВИСНОВКИ……………………………………………………………………….398
ДОДАТКИ…………………………………………………………………………411
СПИСОК ПОСИЛАНЬ……………………………………………………….......421
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ І ЛІТЕРАТУРИ………………………514
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|