Опис: |
Назаренко Л.О. Експертиза товарів: слайд-курс (Розділ „Експертиза продовольчих товарів”) [текст] навч. посіб. / Л.О.Назаренко – К.: Центр учбової літератури, 2013. – 312 с.
ISBN 978-617-673-216-7
Навчальний посібник з дисципліни „Експертиза товарів: слайд курс” (розділ „Експертиза продовольчих товарів”) присвячений вивченню основ, правил, технології проведення експертизи та правилам проведення експертної оцінки продовольчих товарів вітчизняного та закордонного виробництва. Зміст навчального посібника відповідає програмі нормативної дисципліни і розкриває наступні питання: основи експертизи товарів, характеристики видів експертиз, технології проведення товарознавчих експертиз, визначення кількості та якості товарів, особливості експертизи продовольчих товарів. Виклад матеріалу з експертизи продовольчих товарів поданий у вигляді слайдів. З метою контролю знань студентів запропоновані питання за темами дисципліни.
Навчальний посібник „Експертиза товарів: слайд-курс” (Розділ „Експертиза продовольчих товарів”) рекомендовано для студентів кваліфікаційного рівня спеціаліст і магістр товарознавчих спеціальностей вищих навчальних закладів ІІІ–ІV рівня акредитації, які навчаються за напрямом «Торговельне підприємництво». |
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
ВСТУП ..... 5
Тема 1. ПОНЯТТЯ, МЕТА І ЗАВДАННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ТОВАРІВ ..... 8
1.1. Предмет, мета і завдання експертизи ..... 8
1.2. Основні терміни, які використовуються в товарознавчій експертизі ..... 9
1.3. Органи, які контролюють та визначають якість товарів ..... 14
Тема 2. РОЛЬ І ФУНКЦІЇ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВИХ ПАЛАТ У ФОРМУВАННІ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ ..... 25
2.1. Особливості функціонування торгово-промислових палат у світі ..... 25
2.2. Основні підходи до формування членської бази торгової палати ..... 26
2.3. Торгово-промислова палата України ..... 26
2.4. Торгово-промислові палати країн СНД ..... 28
2.5. Міжнародні об’єднання ТПП ..... 29
Тема 3. ІНФОРМАЦІЙНІ ЗАСОБИ ЕКСПЕРТИЗИ ТОВАРІВ ..... 31
3.1. Поняття та види інформації про товар ..... 31
3.2. Товаросупровідні документи ..... 32
3.3. Загальна характеристика інформаційних знаків ..... 37
3.4. Товарні знаки ..... 38
3.5. Знаки відповідності, екологічні та інші види інформаційних знаків ..... 39
Тема 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ТОВАРІВ ..... 44
4.1. Етапи проведення експертизи ..... 44
4.2. Порядок проведення експертизи товарів ..... 46
Тема 5. ТЕХНОЛОГІЯ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ТОВАРІВ ..... 51
5.1. Класифікація експертиз ..... 51
5.2. Класифікація товарознавчої експертизи. Специфіка організації та проведення різних видів експертиз ..... 58
5.3. Порядок проведення експертизи кількості товарів ..... 60
5.4. Порядок проведення експертизи якості товарів та характеристика методів ..... 63
5.5. Проведення експертизи тари ..... 73
Тема 6. ГІГІЄНІЧНА, САНІТАРНА, ВЕТЕРИНАРНА ТА ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ТОВАРІВ ..... 78
6.1. Гігієнічна експертиза ..... 78
6.2. Санітарна експертиза ..... 79
6.3. Нешкідливість харчових продуктів ..... 79
6.4. Ветеринарна експертиза ..... 83
6.5. Екологічна експертиза ..... 85
Тема 7. ТОВАРОЗНАВЧА СУДОВА ЕКСПЕРТИЗА ..... 88
7.1. Загальні питання про судову товарознавчу експертизу ..... 88
7.2. Підстави для проведення судових товарознавчих експертиз ..... 90
7.3. Обов’язки та права експертів, що проводять експертизу за заявами судових і слідчих органів ..... 90
7.4. Організація досліджень та оформлення результатів ..... 92
Тема 8. ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ФАЛЬСИФІКАЦІЯ ТОВАРІВ ..... 95
8.1. Ідентифікація товарів ..... 95
8.2. Фальсифікація товарів ..... 102
Тема 9. АСПЕКТИ ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ БОРОШНА, КРУП, МАКАРОННИХ ТА ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ ..... 108
9.1. Аспекти товарознавчої експертизи борошна, круп, макаронних та хлібобулочних виробів ..... 108
9.2. Особливості експертизи харчових концентратів ..... 126
Тема 10. ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЕРТИЗИ КРОХМАЛЮ, ЦУКРУ, МЕДУ І КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ..... 132
10.1. Проведення експертизи крохмалю, цукру, меду і кондитерських виробів ..... 132
10.2. Особливості проведення експертизи імпортних какао-бобів ..... 152
Тема 11. ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЕРТИЗИ СВІЖИХ І ПЕРЕРОБЛЕНИХ ПЛОДІВ ТА ОВОЧІВ ..... 156
11.1. Проведення експертизи свіжих і перероблених плодів та овочів ..... 156
11.2. Особливості проведення експертизи імпортної плодоовочевої продукції ..... 173
Тема 12. ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЕРТИЗИ СМАКОВИХ ТОВАРІВ ..... 182
12.1. Проведення експертизи смакових товарів ..... 182
12.2. Особливості проведення експертизи імпортного коньячного спирту і рому кубинського ..... 192
12.3. Особливості проведення експертизи імпортної кави ..... 194
Тема 13. ОСОБЛИВОСТІ ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ, ХАРЧОВИХ ЖИРІВ, ЯЄЦЬ І ЯЄЧНИХ ТОВАРІВ ..... 197
13.1. Особливості товарознавчої експертизи молочних продуктів ..... 197
13.2. Особливості товарознавчої експертизи харчових жирів ..... 218
13.3. Особливості проведення експертизи імпортних олійних культур і шроту ..... 229
13.4. Особливості товарознавчої експертизи яєць і яєчних товарів ..... 233
13.5. Особливості експертизи імпортних курячих яєць ..... 244
Тема 14. ОСОБЛИВОСТІ ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ М’ЯСНИХ ТОВАРІВ ..... 249
Тема 15. ЕКСПЕРТИЗА РИБНИХ ТОВАРІВ ..... 264
Тема 16. ЕКСПЕРТИЗА ТОВАРІВ НА ВІДПОВІДНІСТЬ ТОВАРНІЙ НОМЕНКЛАТУРІ ЗЕД ..... 279
ГЛОСАРІЙ ..... 283
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ..... 287
ДОДАТКИ ..... 293
|