Володимир Муравйов » Прихована загроза в питній воді: життєздатні некультурабельні мікроорганізми
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Прихована загроза в питній воді: життєздатні некультурабельні мікроорганізми
Праця
|
|
|
Написано: |
2022 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
27.10.2022 |
|
Твір змінено: |
12.10.2024 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(1.9 МБ)
|
|
Опис: |
Болгова О.С.
Прихована загроза в питній воді: життєздатні некультурабельні мікроорганізми / О.С.Болгова, М.М.Саприкіна, В.Р.Муравйов, В.В.Гончарук; Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В.Думанського НАН України. – Київ: Академперіодика, 2022. – 134 с.
ISBN 978-966-360-459-6
Розглянуто нові методи очищення питної води від мікроорганізмів, які перейшли у життєздатний некультурабельний стан, з використанням гіпохлориту натрію як знезаражувального реагенту, а також технології їх знешкодження та глибокого вилучення із застосуванням нових підходів до оцінки та контролю якості питної води. Розрахована на мікробіологів, біотехнологів, лікарів, ветеринарів, працівників станцій підготовки питної води, а також студентів, аспірантів і викладачів закладів вищої освіти біологічного, медичного та сільськогосподарського профілю.
|
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
ВСТУП ..... 3
Розділ 1. ВИЗНАЧЕННЯ ЖИТТЄЗДАТНИХ НЕКУЛЬТУРАБЕЛЬНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ ..... 5
1.1. Мікроорганізми в життєздатному некультурабельному стані та їх характеристика ..... 7
1.2. Вплив на людину мікроорганізмів, які перебувають у життєздатному некультурабельному стані ..... 14
1.3. Методи виявлення мікроорганізмів, які перебувають у життєздатному некультурабельному стані ..... 16
1.4. Характеристика мікроорганізмів Escherichia coli і Candida albicans та їх особливості ..... 20
1.5. Перехід мікроорганізмів у життєздатний некультурабельний стан у процесі знезараження питної води ..... 25
Розділ 2. ВИЯВЛЕННЯ У ВОДІ МІКРООРГАНІЗМІВ У ЖИТТЄЗДАТНОМУ НЕКУЛЬТУРАБЕЛЬНОМУ СТАНІ ..... 29
2.1. Дослідження впливу гіпохлориту натрію на санітарно-показовий мікроорганізм Escherichia coli ..... 33
2.2. Дослідження впливу гіпохлориту натрію на дріжджоподібний гриб Candida albicans ..... 35
2.3. Вибір методу рекультивації життєздатних некультурабельних мікроорганізмів ..... 36
2.3.1. Вибір поживних середовищ для рекультивації життєздатних некультурабельних мікроорганізмів ..... 37
2.3.2. Рекультивація клітин Escherichia coli, що перебувають у життєздатному некультурабельному стані ..... 39
2.3.3. Рекультивація клітин Candida albicans, що перебувають у життєздатному некультурабельному стані ..... 41
2.4. Вплив іонів Ca2+ і Mg2+ на рекультивацію некультурабельних клітин Candida albicans ..... 44
2.5. Вплив температури на відновлення клітин, що перебувають у життєздатному некультурабельному стані ..... 46
2.6. Мікроскопічні дослідження клітин Candida albicans після дії гіпохлориту натрію ..... 48
2.7. Генетична стійкість мікроорганізмів ..... 50
Розділ 3. АНАЛІЗ ПИТНОЇ ВОДИ МІСТА КИЄВА ..... 53
3.1. Систематичний аналіз водопровідної води міста Києва ..... 55
3.2. Аналіз води зі свердловин міста Києва ..... 70
3.3. Систематичний аналіз доочищеної води міста Києва ..... 73
Розділ 4. РОЗРОБЛЕННЯ ТА ВИПРОБУВАННЯ КОНТАКТНО-ФЛОКУЛЯЦІЙНОГО ФІЛЬТРА ДЛЯ ДООЧИЩЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ ..... 83
4.1. Вибір зернистого завантаження для видалення некультурабельних життєздатних мікроорганізмів з води ..... 86
4.2. Вибір флокулянтів для видалення некультурабельних життєздатних мікроорганізмів з води ..... 91
4.3. Використання флокулянту і зернистих загрузок для знезараження та видалення життєздатних некультурабельних мікроорганізмів з води ..... 95
4.4. Розроблення технології доочищення питної води від життєздатних некультурабельних мікроорганізмів ..... 104
4.5. Розрахунок технологічного обладнання контактно-флокуляційного фільтра індивідуального користування ..... 114
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ..... 119
SUMMARY ..... 130
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|