|
Написано: |
2014 року |
|
Розділ: |
Історична |
|
Твір додано: |
22.04.2024 |
|
Твір змінено: |
22.04.2024 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(14.3 МБ)
|
|
Опис: |
Мета дисертації полягає у комплексному дослідженні причин і
проявів голоду 1928–1929 рр. у радянській Україні, визначенні його впливів
на діяльність влади і стан суспільства.
Реалізація цієї мети передбачає вирішення таких завдань:
– узагальнити досвід, визначити особливості концептуальної й
тематичної еволюції вітчизняної та зарубіжної історіографії з обраної теми;
– охарактеризувати джерельну базу дослідження, її інформаційний
потенціал та рівень репрезентативності;
– проаналізувати основні елементи понятійно-категоріального апарату,
теоретико-методологічні засади вивчення проблеми;
– дослідити стан аграрного (зернового) виробництва в УСРР, його
місце в союзному народногосподарському комплексі, особливості його
оцінок державною статистикою;
– проаналізувати умови розробки, структуру хлібофуражних балансів
УСРР 1927/28 і 1928/29 рр., визначити ступінь та наслідки втручання влади у
науковий процес вироблення статистичної інформації;
– з'ясувати причини, масштаби недородів 1927–1929 рр. в Україні,
здійснити критичний аналіз методики їх статистичних обрахувань;
– розглянути вплив природно-кліматичних та соціально-економічних
факторів на виникнення «зернової кризи» в СРСР у 1927/28–1928/29 рр.,
критично переосмислити значення надзвичайних заходів в аграрній сфері,
встановити тісну кореляцію між ними, як елементом позбавлення селян
економічного правосилля, і голодом 1928–1929 рр.;
– висвітлити, дати оцінку дискусіям під час розробки першого
п’ятирічного плану щодо перспектив розвитку українського
сільськогосподарського виробництва, його диверсифікації, місця і ролі у
союзному народногосподарському комплексі в контексті вирішення
продовольчої проблеми;
– визначити особливості центр-периферійного підпорядкування в
радянській управлінській системі шляхом дослідження рівнів впливів
союзної та республіканської влади на вирішення питань щодо хлібозаготівлі і
розподілу продовольчих ресурсів, обсягів вивезення українського збіжжя до
союзних республік і на експорт, змісту і реалізації планів державної
допомоги потерпілим від недороду в УСРР;
– висвітлити обставини створення, охарактеризувати напрями
діяльності Урядової комісії з подолання наслідків недороду в Україні,
визначити ступінь її ефективності;
– виявити причини, прояви, масштаби голоду 1928–1929 рр., його
вплив на демографічну та соціально-економічну ситуацію в республіці;
– дослідити механізми формування й реалізації, зміст державної
інформаційної політики в умовах недородів і голоду, встановити особливості
її впливів на масову суспільну свідомість;
– простежити динаміку суспільно-політичних настроїв і соціальної
поведінки різних верств українського населення у зв’язку із загальним
спрямуванням державної політики в умовах продовольчої кризи і голоду,
5
дослідити оцінки населенням причин голоду;
– визначити кількісні і якісні показники двох суспільних «активів» –
радянського і антирадянського, з’ясувати, наскільки виразним у
досліджуваний період могло бути коливання між ними більшості
українського населення;
– доповнити існуючі наукові уявлення щодо форм і методів
репресивної діяльності влади, спрямованої на подолання негативної
політичної активності в республіці;
– на основі проведених дослідів сформулювати практичні рекомендації
для вдосконалення сучасної державної політики в гуманітарній сфері. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
ВСТУП 4
Розділ І. ІСТОРІОГРАФІЯ, ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА ТА
МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ 11
1.1. Історіографія проблеми 11
1.2. Джерельна база дослідження 51
1.3. Методологія, методи дослідження 62
Висновки до розділу 71
Розділ ІІ. ХЛІБОФУРАЖНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ У ВИМІРАХ
СТАТИСТИКИ ТА ПОЛІТИКИ 72
2
2
2.1. Українське аграрне (зернове) виробництво в контексті
державної статистики першої половини 1920-х рр. 72
2.2. Хлібофуражні ресурси УСРР 1927/28 р.: статистичні
обрахування і «політико-статистичні» помилки 89
2.3. Недорід 1928/29 р. в Україні: причини, масштаби,
методика статистичних обрахувань.. 99
2.4. Українські хлібофуражні ресурси в недорідному
1928/29 р... 116
Висновки до розділу 149
Розділ ІІІ. ЗЕРНОВА КРИЗА 1927/28 РР. І «МОБІЛІЗАЦІЯ»
УКРАЇНСЬКИХ РЕСУРСІВ НА ЇЇ ПОДОЛАННЯ 151
3.1. Розгортання системи надзвичайних заходів на селі
взимку-навесні 1927/28 р…………………………………………151
3.2. Продовження застосування надзвичайних заходів,
особливості «нових методів» заготівлі хліба
у 1928/29 р. 179
3.3. Особливості радянської експортної політики 195
3.4. Перший п’ятирічний план і перспективи розвитку
сільського господарства України 205
Висновки до розділу 218
Розділ ІV. ПРОДОВОЛЬЧА СИТУАЦІЯ В УМОВАХ
НЕДОРОДУ І ГОЛОДУ 1928/29 Р. 221
4.1. Розробка, зміст планів надання допомоги районам, що
постраждали від недороду 221
4.2. Державне регулювання розподілу продовольчих
ресурсів серед міського населення і на селі 259
4.3. Оцінка ефективності дій Урядової комісії з надання
допомоги потерпілим, прояви й наслідки голоду 275
Висновки до розділу 294
Розділ V. НЕВРОЖАЙ І ПРИЧИНИ ГОЛОДУ В
ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ВЛАДИ ТА НАРОДНІЙ ДУМЦІ 297
5.1. Конструювання владою картини «перевернутої
реальності» засобами пропаганди та агітації 297
5.2. Продовольча криза у містах та голод на селі в оцінках
населення 319
5.3. Поведінкові стратегії населення та репресивно-каральні
дії влади з метою приборкання негативної політичної
активності 348
Висновки до розділу 386
ВИСНОВКИ 388
СПИСОК ДЖЕРЕЛ І ЛІТЕРАТУРИ………………………………….401
|
|
|