Тетяна Гошко-Зайцева » Виробництво та споживання пива в ранньомодерному Польському королівстві
[додати інший файл чи обкладинку цього твору] [додати цей твір до вибраного]

Виробництво та споживання пива в ранньомодерному Польському королівстві

Стаття
Написано: 2023 року
Розділ: Історична
Твір додано: 14.04.2024
Твір змінено: 14.04.2024
Завантажити: pdf див. (317 КБ)
Опис: № 2 (2023): Український історичний огляд Випуск 2

Одним із важливих напрямків напрочуд популярних у сучасній історіографії food studies є соціальна історія алкогольних трунків. Метою цього опрацю-вання є показати роль пива в повсякденному житті мешканців Корони Поль-ської. Дослідження спирається на актові джерела (вількири, міські рахункові книги, сеймові конституції, привілеї) та трактати XVI – першої половини XVII ст. з права, ботаніки, медицини тощо, для аналізу яких застосовано культурно-антропологічний підхід. Пивоваріння розглянуто як феномен по-всякденних практик як індивідів, так і цехових організацій. Шляхом звернен-ня до напрацювань західної історіографії порівняно соціальне функціонування пива в Короні та інших країнах Європи, зокрема в Англії. У Польському коро-лівстві регламентація виробництва і продажу пива належала до компетенції міських райців, що відображено у приписах німецького міського права. Міські уряди протегували місцевому пивоварінню, через вількири регламентували виробництво, транспортування та продаж пива, визначали покарання за порушення цих норм. Пиво широко використовували не лише як напій, але і як харч у всіх верствах суспільства, хоч якість споживаного продукту зале-жала від соціального статусу споживача. У XVI ст. пиво стали рекомендува-ти як фармакологічний засіб. Уперше в медичному сенсі цей напій у польських травниках згадує Марцін Сєннік, автор широко відомого «Herbarza» (1568). Тогочасні медики давали рекомендації щодо сортів пива, котрі краще спо-живати людям різного віку і статі. Радили вживати пиво також вагітним жінкам і дітям. До XVII ст. в Короні Польській пиво було практично поза конкуренцією серед алкогольних напоїв.Ключові слова:пиво, ель, солод, пивні супи, пивний оцет, пивні дріжджі, медичні трактати, вількири, райці, Польське королівство, Річ Посполита.
 
Відгуки читачів:
 
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
 
Тільки зареєстровані читачі можуть залишати відгуки. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь спочатку.