|
| Написано: |
1994 року |
|
| Розділ: |
Навчальна |
|
| Твір додано: |
09.11.2025 |
|
| Твір змінено: |
10.11.2025 |
|
| Завантажити: |
djvu
(15.1 МБ)
pdf
див.
(17.5 МБ)
|
|
| Опис: |
Гапоненко Б.К., Гапоненко М.Б.
Ваш сад. – К.: Урожай, 1994. – 400 с.
ISBN 5-337-01110-3
Подано відомості про будову, ріст і плодоношення плодових та ягідних культур, описано сорти, які найбільш придатні для індивідуального садівництва. Велику увагу приділено підготовці ділянки під сад, окультуренню малопридатних площ, техніці садіння дерев, догляду за насадженнями: обробітку грунту, використанню міжрядь, застосуванню добрив, зрошенню, обрізуванню і перещепленню дерев, вирощуванню їх на слаборослих підщепах. Викладено агротехніку ягідників, горіхоплідних та малопоширених культур, технологію збирання і переробки плодів у домашніх умовах. Вміщено календар робіт, різні довідкові матеріали.
Для садоводів-любителів, власників присадибних ділянок, фермерів. |
|
| Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
Вступ 3
Розділ 1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО БУДОВУ, РІСТ І ПЛОДОНОШЕННЯ ПЛОДОВИХ РОСЛИН 5
Будова кореневої і надземної системи плодових дерев 5
Вікові зміни і фенологічні фази у житті плодових рослин 18
Фенологічні фази вегетації і спокою 23
Вимоги плодових рослин до умов навколишнього середовища 30
Розділ 2. ЯК ПІДІБРАТИ ПОРОДИ ТА СОРТИ ДЛЯ КОЛЕКТИВНОГО ПРИСАДИБНОГО САДУ? 40
Принципи підбору порід і сортів 40
Рекомендовані і нові найбільш перспективні сорти плодових культур та їх коротка характеристика 42
Яблуня (42). Літні сорти (43). Осінні сорти (46). Зимові сорти (51). Груша (61). Літні сорти (63). Осінні сорти (66).
Зимові сорти (71). Вишня (76) Черешня (82). Слива (90). Алича (98). Абрикос (102). Персик (109). Суниця (116). Малина (120). Смородина (123). Порічки (125). Агрус (127).
Розділ 3. ЗАКЛАДАННЯ САДУ 129
Оцінка придатності ділянки, відведеної під сад 129
Як підготувати ділянку під плодові і ягідні культури? 135
Щільність садіння та розміщення плодових дерев, ягідних, овочевих і декоративних рослин на ділянці, відведеній під сад 140
Скільки дерев чи кущів різних порід і сортів потрібно висадити на садовій ділянці? 152
Розбивка площі під сад, строки та техніка садіння дерев 156
Розділ 4. ДОГЛЯД ЗА САДОМ 164
Утримання і обробіток грунту 164
Удобрення молодого і плодоносного саду 169
Особливості живлення плодових культур (169). Види добрив (170).
Способи та строки внесення добрив (179). Норми внесення добрив (181). Підживлення плодових дерев (182). Зрошення саду (184).
Формування та обрізування плодових дерев 189
Закономірності росту і плодоношення дерев (190). Способи обрізування дерев (195). Строки обрізування дерев (198). Техніка обрізування дерев (200). Найбільш перспективні типи крон для присадибних і колективних садів та їх формування (202). Формування округлих форм крони (202). Обрізування плодоносних дерев з округлою формою крони (210). Як правильно нагострити садовий інструмент та підготувати його до роботи (220).
Щеплення дерев і виготовлення садового вару 225
Мета щеплення та особливості зростання підщепи з прищепою (225).
Способи та строки щеплення, вирощування саджанців (226). Щеплення окуліровкою (228) Щеплення живцем (231). Найбільш поширені рецепти садового вару (236).
Які бувають пошкодження дерев та як їм запобігти? 238
Лікування ран та інші заходи догляду за деревами 243
Регулювання зав’язі на деревах, підготовка до збирання та збирання врожаю 246
Чому дерева плодоносять періодично і як добитися регулярного плодоношення (246). Підготовка до збирання та збирання врожаю (248).
Розділ 5. САДІВНИЦТВО НА СЛАБОРОСЛИХ ПІДЩЕПАХ 254
Слаборослі підщепи для яблуні та груші 255
Слаборослі підщепи для кісточкових плодових культур 259
Як самому виростити слаборослі плодові дерева на присадибній ділянці чи в колективному саду 261
Вирощування слаборослих підщеп (261). Вирощування саджанців на слаборослих підщепах (266).
Вирощування слаборослих дерев у саду 268
Основні форми та конструкції крон (269). Округлі форми крони (270). Штучні форми крони (273).
Розділ 6. ЯГІДНІ КУЛЬТУРИ 278
Суниця 279
Малина 291
Смородина, порічки, агрус 300
Розділ 7. НОВІ І МАЛОПОШИРЕНІ ПЛОДОВІ ТА ЯГІДНІ КУЛЬТУРИ 315
Горіх грецький, або волоський 315
Айва звичайна 320
Кизил (дерен) 323
Аронія чорноплідна (горобина чорноплідна) 325
Обліпиха 328
Калина 332
Актинідія 335
Лимонник 340
Вишня повстиста 343
Шовковиця 345
Розділ 8. БОРОТЬБА ІЗ(ШКІДНИКАМИ ТА ХВОРОБАМИ ПЛОДОВИХ І ЯГІДНИХ КУЛЬТУР 347
Методи боротьби із шкідниками та хворобами 348
Хімічні препарати, рекомендовані для боротьби із шкідниками і хворобами у присадибних і колективних садах 350
Препарати із рослин для боротьби із шкідниками 356
Основні правила зберігання та застосування препаратів для захисту плодових і ягідних рослин 360
Заходи по захисту плодових і ягідних культур від шкідників і хвороб 361
Розділ 9. ЗБЕРІГАННЯ І ПЕРЕРОБКА ПЛОДІВ У ДОМАШНІХ УМОВАХ 367
Способи та умови зберігання плодів яблуні та груші 368
Зберігання плодів кісточкових плодових культур 372
Найпростіші технології переробки плодів 374
Види переробки плодів і ягід 376
ФЕНОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР ОСНОВНИХ РОБІТ У ПРИСАДИВНОМУ І КОЛЕКТИВНОМУ САДУ 387
ДОДАТКИ 391
БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК 397
|
|
|