Леся Чміль » Керамічний посуд Середньої Наддніпрянщини XVI-XVIII ст.
[додати інший файл чи обкладинку цього твору]
[додати цей твір до вибраного]
|
Керамічний посуд Середньої Наддніпрянщини XVI-XVIII ст.
Дисертація
|
|
|
Написано: |
2010 року |
|
Розділ: |
Наукова |
|
Твір додано: |
11.05.2024 |
|
Твір змінено: |
11.05.2024 |
|
Завантажити: |
pdf
див.
(58.2 МБ)
|
|
Опис: |
Головна мета дослідження полягає у побудові хронотипологічної шкали
керамічного посуду XVI–XVIII ст. з території Середньої Наддніпрянщини для
з’ясування хроноіндикаторів, важливих для датування археологічних
комплексів і об’єктів, реконструкції процесу виробництва (технологія
виготовлення й оздоблення, організація) й збуту цієї масової продукції
впродовж трьох століть, вияву ендогенних і екзогенних чинників впливу на
той процес. Реалізації поставленої мети підпорядковано ряд завдань:
1. Здійснення критичного аналізу накопичених археологами, етнографами й
мистецтвознавцями висновків щодо загальних тенденцій розвитку кераміки
й керамічного виробництва у вказаний час;
2. Виклад огляду археологічних джерел на тлі розгортання розкопок і
осмислення матеріалів вказаного періоду; характеристика етнографічних й
історичних джерел з проблеми через їхню відповідність вказаному періоду
та збереження багатьох рис керамічного виробництва в наступні часи;
3. Здійснення аналізу археологічного керамічного посуду в трьох аспектах:
– поділ на групи за морфологією, і через вияв внутрішніх об’єктивних
взаємозв’язків ознак керамічного матеріалу, впорядкування їх за ознаками
форми – виділення типів і їхніх варіантів, встановлення хронологічних
прикмет;
8
– простеження технології виготовлення: підготовка сировини, способи
формовки посуду і його деталей, конструкція горнів і режим випалу;
– аналіз техніко-технологічних способів орнаментації (рельєфні та
мальовані безполив’яні і підполив’яні), її композицій і елементів (розвиток
у часі та почасти семантичне навантаження).
4. Визначення функціонального призначення різних видів посуду та їхніх
історичних назв, часу появи певних різновидів посуду;
5. Через залучення писемних джерел здійснення спроби реконструкції
організації виробництва та збуту керамічної продукції. |
|
Зміст: |
[натисніть, щоб розгорнути]
ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ 4
ПЕРЕЛІК ТЕРМІНІВ 5
ВСТУП 6
РОЗДІЛ 1. ІСТОРІОГРАФІЯ ТА ДЖЕРЕЛА 11
1.1. Мистецтвознавча та етнографічна література 11
1.2. Археологічні студії 15
1.3. Археологічні джерела 24
1.4. Писемні джерела 25
1.5. Етнографічні джерела 30
1.6. Інші джерела 32
РОЗДІЛ 2. ТИПОЛОГІЯ І ХРОНОЛОГІЯ ПОСУДУ 34
2.1. Методика дослідження 34
2.2. Горщики 39
2.3. Тарілки 50
2.4. Зв’язок комплексів, хронологія 56
2.5. Інші види посуду 65
РОЗДІЛ 3. ТЕХНОЛОГІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ГОНЧАРНОГО
ВИРОБНИЦТВА, ФУНКЦІЇ ПОСУДУ 86
3.1. Технологія виробництва кераміки 86
3.2. Організація гончарного виробництва 107
3.3. Функціональне призначення та назви посуду 115
РОЗДІЛ 4. ОЗДОБЛЕННЯ ПОСУДУ 128
4.1. Орнаментація (техніка, композиції) 129
4.2. Іконографія, походження та семантика орнаментів 152
4.3. Спеціальні знаки на посуді 166
ВИСНОВКИ 172
ДОДАТКИ 182
ДОДАТОК А. КАТАЛОГ КОМПЛЕКСІВ 183
А.1. Гончарні горни 184
А.2. Будівлі, ями та інші об’єкти 192
ДОДАТОК Б. СТАТИСТИЧНА ОБРОБКА МАТЕРІАЛУ 202
Б.1. Загальна характеристика горщиків 203
Б.2. Структура ознак горщиків 227
Б.3. Загальна характеристика тарілок 247
Б.4. Структура ознак тарілок 262
Б.5. Взаємозв’язок комплексів 272
ДОДАТОК В. ТЕХНОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
КЕРАМІЧНОГО ПОСУДУ 283
ДОДАТОК Д. ВИПИСКИ З ПИСЕМНИХ ТА АРХІВНИХ
ДЖЕРЕЛ ДО ТЕМИ 297
Д.1. Джерела описово-статистичні та актові. Матеріали до
карти гончарних осередків 298
Д.2. Матеріали для назв та функцій глиняного посуду 310
Д.3. Документація гончарних цехів 327
ДОДАТОК Е. ІЛЮСТРАЦІЇ 332
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 580
Література 580
Архівні матеріали 633
Список скорочень 641
|
|
|
|
|
Відгуки читачів:
|
|
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
|
|
|
|