© Богдан Волошин, 2006.
Джерело: Богдан Волошин. Правдиві закуски для мурових хлопів від Міська Гітлера, власника мордовні «Під Круком» // Незалежний культурологічний часопис «Ї». – 2006. – число 43.
Сі записи творені мною над ранок і занотовані з таким цільом, що коли
Бозя забере мене до себе, то чоловік, який прийде на моє місце, з тої
книжки буде знати, що їлося і пилося в мордовні (макдональдсі
по-теперішньому) за старих часів. Тота традиція мусить жити вічно разом з
рецептами страв, яким вже по пару віків. Амінь.
Запечений крілик «по-швабськи» для Мерлюня
За два дні,
як наш завсідник Мерлюньо має дістати пенсию, треба злапати сивого кота.
Ліпше, щоби то був коцур Замурзєвички, бо в неї всяка скотина дуже тлуста.
Її виполокати, хутро пофарбувати «Веллою», поголити «Жилєтом» і здати на
коси, а тушку спотрошити. Потому те тіло треба тримати півтора доби обома
руками в окропі для дезінфекції. Коли коцур почервоніє, можна йому
накласти в утробу все, що є на господарці: паприку, рис, сухі макарони,
сухарі, митку до баняків і до смаку – краплю мастики до мештів. Тоді
акуратно пришити котові вуха з підошов від старих черевиків і закрити
крілика в духовці. Чекати, поки почне квилити. На третьому крику «Help!»
кріля треба витягти, запхати до рота «дурачок» і полити відваром з конячих
ратиць. Подавати найліпше вже теплому Мерлюньові з пивом «Гуцульським»
(три шклянки оцту на відро води, ложка меду, 94 ложки соку з-під старої
Василихи). Страву прикрасити одним маринованим «швабом».
Цапові яйця у власному соці під вострим соусом
Знайти
цапа з яйцями. Закласти йому на роги чоботи Ладзьга Микуличина і чекати,
заким зомліє. Потім надіти собі на голову протигаз, у праву руку взяти
ножик, в ліву – цапові яйця. Вже вдома, окремо від цапа, яйця посолити,
поперчити, можна на замовлення навіть пофарбувати. Чекати днів три, поки
не пустять сік. Тоді їх законсервувати у трилітровому слоїку з макаронами.
Подавати яйка треба в окремій кімнаті, дрібно посіченими разом з банкою і
кришкою. До страви пасує гострий соус, настояний на уживаних жилєтках
«Нева», і сто грамів горілки «Вострий абсолют», який випродуковує
Карбівникова Марія.
Кишка зі шкварками «Майкл Джексон»
Зготувати кишку:
кров до каші наточити зі свині фірмана Кльоцка, в якої високий гемоглобін,
а саму кишку втяти в Карбівникового кнура. Пекти в духовці до почорніння.
Прикрасити страву шкварками (золотисті, 3 – 4 см в діаметрі) і полити
кишку густою сметаною. доки ся зараза не вибілиться, як Майкл Джексон.
Паштет ліверний «Перестройка»
Прижився в мордовні «Під
круком» за Горбачова. Береться якийсь лівер, перемелюється з непраним
фартушком цьотки Парані з Лопушни, що торгує кооперативними мештами на
станції, зі старою фіранкою і соусом «чілі» з кропиви. Все це напихається
до кишки (панчохи, капелюха, рейтузів) і подається до столу холодним. Але
хто б то їв.
Бурачки «Мозок Лєніна»
Готуються звичайні терті
бурачки з хроном. Але викладаються вони купкою на довгій тарелі для
селедця. Потім треба запросити Мерлюня з покрученими артритом пальцями,
щоб він ними поробив звивини на бурачках. Подавати тілько членам компартії
і співчуваючим громадянам.
Кава з огірком
Дуже помічна на другий день після
празникування уродин, народин, поминків і Дня незалежності. Візьміть літру
окропу, киньте до нього чайну ложечку ячмінного напою «Аромат мулатки» з
цикорієм, а біля нього ставите трилітровий слоїк з квашеними огірками в
росолі. Росіл випиваєте і виїдаєте всі огірки. А запах від окропу з
«Ароматом мулатки» на цикорії дасть вам повне відчуття кавопійності.
Навіть якщо огірки в пивниці стояли з 1936 року.