Новини сайту
Сторінки:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 11

Дорогі читачі, «Чтиво» існує вже п'ятнадцятий рік. Протягом всього цього часу ми вирішували питання фінансування е-бібліотеки або за власний рахунок, або за рахунок нечисленної та низькоприбуткової реклами на сайті. Також велику частину потреб вдавалося перекривати за рахунок допомоги друзів, знайомих або небайдужих читачів.

По мірі росту «Чтива», воно вимагає все більше ресурсів - потужностей сервера, обсягу трафіку, місця на сервері (зараз це майже 324 ГБ). Розміри книгосхову та охват аудиторії читачів гостро ставить питання вдосконалення роботи «Чтива» та розширення функціоналу бібліотеки, покращення зручності користування нею.

Ми довго думали і цього року вирішили відкрити всім охочим читачам можливість матеріально подякувати за існування і безперебійну роботу «Чтива» та своєю пожертвою заохотити до його розвитку. Ви можете стати меценатом (патроном) «Чтива», визначивши посильну для себе суму (від 2$), яка щомісячно буде перераховуватися з Вашої картки на рахунок «Чтива». Збір коштів відбувається на платформі Patreon.

Куди підуть ці кошти? Перш за все - на каву тим, хто тривалий час працює над «Чтивом». Крім того, при досягненні певного рівня пожертв, ми зобов'язуємося зняти надокучливу рекламу та виконати інші обіцянки. Також є задумки інших проектів, які вимагають певних коштів, тому про них рано говорити.


Про те, як це працює, можна прочитати у Довідці.


Продовжуємо нашу постійну рубрику. Інтернет-інквізиція, яка діє на Росії, повідомляє про блокування для населення РФ чергової книги про Голодомор. Цього разу підставою є рішення Мєщанского районного суду Москви від 01.12.2011 року (!!!). Що написано в тому рішенні «суду» сказати важко, бо в Інтернеті його знайти не вдалося.
Мова йде про книгу українського правознавця-міжнародника, суддю міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії Володимира Василенка «Голодомор 1932-1933 годов в Украине как преступление геноцида. Правовая оценка (рос.)», в якій Голодомору надано правову оцінку у світлі Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, прийнятої ООН 1948 року.
Звертаємо увагу також і на те, що дана книга є також українською та англійською мовами та рекомендована до прочитання і розповсюдження.
Як ми вже раніше повідомляли, Роскомнадзор час до часу блокує доступ до окремих творів (сторінок) у Чтиві. Це стосувалося книг патріотичного спрямування та про Голодомор.
Цього разу змушені повідомити, що цензура в країні-агресорі сягнула нових висот. Один з наших читачів повідомляє, що на Російській Федерації має місце повне блокування Чтива певними провайдерами, які надають населенню послуги з доступу до Інтернету. Такий факт виявлено у місті Ростові - провайдер «Теле-2» повністю блокує доступ до Чтива.
Знімок екрану додається (клацніть для збільшення).

У таких випадках радимо використовувати VPN.
Останнім часом у Чтиві почала з'являтися помітна кількість творів, які містять відверту московську релігійну та політичну пропаганду, направлену проти українських військових, політичних, релігійних утворень та окремих українських діячів. Викладені у таких творах основні думки повністю повторюють тези московської колишньої комуністичної та сучасної шовіністичної пропаганди, а також тези релігійної пропаганди поєднаної з російською державною владою Російської православної церкви та її філії в Україні, також відомої як Українська православна церква московського патріархату (УПЦ МП).
З цього приводу вважаємо за необхідне дати невелике пояснення. Чтиво не поділяє такі погляди і в жодному разі не популяризує їх. Чтиво - це передовсім е-бібліотека, книгосхов, де накопичуються як україномовні твори, так і важливі для популяризації українського і українознавства твори іншими мовами. Один з читачів наповнює Чтиво, в тому числі, такими творами. Ми вважаємо, що ворожа пропаганда теж заслуговує на увагу та її основні зразки варто зберегти у нашому книгосхові для подальшого використання дослідниками і науковцями.
Щоб виділити московські пропагандистські твори серед інших, в їх описі додається відповідна примітка.
Радимо не читати антиукраїнські пропагандистські твори, якщо ви не досліджуєте їх як фахівець.
Ця рубрика перетворюється на постійну. Вчора прийшов лист від Роскомнадзору про те, що ще одна книга з Чтива, цитую: «дана інформація містить відомості, розповсюдження яких у РФ заборонено рішенням суду». Книга у РФ визнана екстремістським матеріалом.
Вкрай показово, що мова йде про книгу Василя Марочка «Голодомор 1932-1933 рр.»
Якщо ворог забороняє цю книгу, значить вона точно варта Вашої уваги.
В нас гарні новини. Файли, доступ до яких раніше був вимушено призупинений через брак місця на сервері, знову доступні у Чтиві.
Тепер файли, які були додані у Чтиві раніше, зберігається в «архівному» схроні (shron2.chtyvo.org.ua) й теоретично можуть бути певні помилки з доступом до них та/або з завантаженням цих файлів. Тож якщо у Вас виникають помилки з файлами — повідомляйте нас про помилки.

Крім того, тепер доступне читання файлів txt просто з сайту, за допомогою служби Google Docs (потрібно тиснути посиланння «див.» біля посилання на завантахення файлу txt).

Також за допомогою служби Google Search впроваджено зручний пошук по Чтиву, який шукає як у довідкових статтях, назвах творів/авторів, описах та змісті творів, так і у текстах файлів pdf та doc.

Додатково також є можливість пошуку по «корпусу української мови» по всіх можливих текстах творів, які є у Чтиві. За корпусом можна дізнаватися, чи існує слово в українській мові і як воно зазвичай вживається. Саме корпусом користуються укладачі сучасних словників. Функція впроваджена завдяки проекту Korpus.org.ua та буде помічною для філологів, редакторів, мовознавців.
Вчора нам прийшло повідомлення від Роскомнадзору (така собі інквізиція РФ в мережі Інтернет) про те, що одна з книг, що є у Чтиві, містить цитуємо: «заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності, участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».
Такою книгою є колективна праця, яка містить спогади та роздуми членів УНА-УНСО, що була першою дієвою націоналістичною організацією незалежної України, — «Війна у натовпі».
Зокрема, книга містить спогади про участь добровольців УНА-УНСО у військових конфліктах та заворушеннях, які РФ розв'язувала та підтримувала у 1990-х роках, — в Придністров'ї, Абхазії, Чечні та Бєларусі, а також непересічну діяльність організації в Україні.
Коли ворог каже, що книга повинна бути заблокована, ми однозначно рекомендуємо її до прочитання.
Сторінки:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 11