Олена Жам » Особливості розвитку борошномельного виробництва Київської губернії в ХІХ – на початку ХХ ст.: історіографічний зріз
[додати інший файл чи обкладинку цього твору] [додати цей твір до вибраного]

Особливості розвитку борошномельного виробництва Київської губернії в ХІХ – на початку ХХ ст.: історіографічний зріз

Стаття
Написано: 2017 року
Розділ: Історична
Твір додано: 21.04.2020
Твір змінено: 21.04.2020
Завантажити: pdf див. (349.3 КБ)
Опис: Жам О. Особливості розвитку борошномельного виробництва Київської губернії в ХІХ – на початку ХХ ст.: історіографічний зріз / О. Жам // Переяславський літопис. - 2017. - Вип. 11. - С. 79-85.


Борошномельне виробництво як одна з провідних галузей господарства України завжди
привертало увагу дослідників. Млини стали об’єктом всебічного вивчення в так званий імперський період,
коли спостерігався підйом у розвитку борошномельної галузі. Інтерес був обумовлений запровадженням
у борошномельному виробництві парових двигунів, вальцевого помолу замість жорнового, а також
цікавістю до вивчення соціально-економічного розвитку окремих губерній Російської імперії.
Метою дослідження є аналіз наукового доробку дослідників імперського періоду, що стосується
борошномельного виробництва Київської губернії ХІХ – початку ХХ ст.
Відповідно до мети автором поставлено такі дослідницькі завдання: виявити і проаналізувати
праці, що стосуються проблеми; визначити й обґрунтувати їхню наукову цінність для вивчення питання
борошномельного виробництва Київської губернії ХІХ – початку ХХ ст.; структурувати праці за
тематикою досліджень.
Доведено, що історіографія імперського періоду представлена широким колом робіт, у яких
висвітлена історія борошномельної галузі Київської губернії в цілому, окремих населених пунктів,
монастирів і млинів. Здійснено аналіз довідкових видань, наукових, статистично-економічних праць
дослідників імперської доби, в яких висвітлені окремі питання становлення й розвитку борошномельного
виробництва Київської губернії ХІХ – початку ХХ ст. Виділено дослідження, котрі носять загальний
характер, а також ті, що безпосередньо висвітлюють діяльність борошномельних млинів, їх видовий
склад, суму виробництва, чисельність робітників, розташування, вплив природно-кліматичних і соціально-
економічних факторів на розвиток круп’яно-борошномельної галузі губернії.
Ключові слова: історіографічні дослідження, імперський період, Київська губернія, млини,
борошномельне виробництво.
 
Відгуки читачів:
 
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
 
Тільки зареєстровані читачі можуть залишати відгуки. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь спочатку.