Новини сайту
Сторінки:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 11
Grammarly створила перший анотований GEC-корпус української мови і виклала його у відкритий доступ.

GEC-корпус — Grammatical Error Correction — виправлення граматичних помилок, а мовний корпус — сукупність текстів, авторами яких є звичайні люди. Професійні українські лінгвісти ці тексти потім опрацювали (проанотували — позначили помилки і вказали відповідні виправлення). Призначення корпусу — наукове та практичне вивчення мови.

Схожі корпуси існують для багатьох мов, але до сьогодні не було такого анотованого корпусу для вивчення української мови.

Презентований GEC-корпус української мови налічує понад тисячу різножанрових текстів (а це більш ніж 20 000 речень), що їх написали майже 500 волонтерів з усієї України і з-за кордону. Ці дані будуть корисні тим, хто цікавиться лінгвістикою, — від студента-науковця до приватної компанії — і для дослідницької роботи, і для створення або поліпшення власного онлайн-додатка, продукту тощо.

Завантажити корпус можна за посиланням.

Окрім того, проєкт зі збору та наповнення GEC-корпусу української мови стає постійним у компанії Grammarly і буде частиною внеску в розвиток українського NLP (natural language processing — опрацювання природної мови). Команда продовжить наповнювати корпус текстами за допомогою вебсайту проєкту, а також працюватиме над удосконаленням його технічної цінності, щоб збільшити його значення для наукової спільноти.

«Очікуйте поліпшену версію корпусу. Окрім збільшення самого корпусу за допомогою текстів, наша команда активно працюватиме над удосконаленням його технічної цінності. Ми підготуємо додатковий варіант анотації, що дасть змогу використовувати корпус у двох різних завданнях: виправленні тільки граматики та виправленні граматики й стилю», — обіцяють у компанії.

Дізнатися більше і підтримати проєкт можна за посиланням.

Нагадуємо, що також доступний корпус мови на основі схрону Чтива.
Друзі, успішний переїзд Чтива на новий сервер виявився не таким безхмарним, як здавалося.
У Чтиві були проблеми з пошуком по бібліотеці та корпусу мови, які ми успішно вирішили. Однак, досі залишається невирішеною проблема із додаванням читачами кольорових обкладинок творів. Власне, обкладинки додаються, але зі спотвореними кольорами (зразок див. нижче).
В зв'язку з цим просимо читачів на якийсь час, до вирішення проблеми, утриматися від додавання творів з кольоровими обкладинками. Або надсилати коректну обкладинку в долученні (або посилання на неї) нам на пошту. Ми додамо її до твору власноруч, щоб вона мала коректний вигляд.
Ми працюємо над цією проблемою і повідомимо щойно вона буде усунена.
Непростий рік добігає кінця і ми вирішили підбити підсумки роботи Чтива за 2020 рік.
Якщо стосовно якості доданої літератури зробити висновки досить важко, то в питанні кількості математика дозволяє отримати доволі точні дані.Отже, за 2020 рік у Чтиві з'явилося:
• трохи більше 6860 нових творів;
• близько 2000 нових авторів та перекладачів;
• майже 2870 нових користувачів.
Загальний висновок з наведеної статистики — наповнення, порівняно з попередніми роками, відчутно зросло. Очевидно, допомогли карантин та локдаун, що вивільнили додатковий час наповнювачів.
Також приємно відзначити, що Чтиво своїми науковими роботами активно наповнюють самі науковці (переважно історики). Вони ж його використовують і на нього посилаються.
Врешті, вчора без зайвих пригод відбувся переїзд Чтива на новий сервер.
Команда Чтива щиро дякує усім, хто долучився до забезпечення розвитку та роботи е-бібліотеки доданими творами, посиланнями на Чтиво, а особливо фінансовими пожертвами. Це надихає нас рухатися вперед.
Бажаємо приємного читання!
Знаємо, що багато з наших читачів використовує для читання читалки на електронних чорнилах (e-Ink). Саме таким любителям літератури ми вирішили в останні теплі дні цього незвичайного року зробити невеликий дружній подарунок — заставку від «Чтива» для е-читалок.
Як вона виглядає видно на світлині. Як встановити заставку самому — читайте далі.

Для встановлення заставки перш за все необхідно дізнатися роздільну здатність екрану своєї е-читалки, яка може виражатися в кількості точок по висоті та по ширині екрану (1024×758) або ж у кількості точок на цаль (212 dpi — dot per inch, що є відповідником ppi — point per inch). Ця інформація є у описі товару в інтернет-крамницях, на сайті виробника, а також на коробці е-читалки.
Оскільки читалки працюють на різних операційних системах, описати процес встановлення для всіх ми не зможемо, а зупинимося лише на встановленні їх на читалки PocketBook.
1. Завантажте файл заставки собі на комп'ютер та, при бажанні, перейменуйте файл.
2. Для встановлення нашої заставки потрібно підключити читалку до комп'ютера кабелем, після чого відкрити її у провіднику, як окремий накопичувач (наприклад, їй присвоєно літеру F:\).
3. Далі необхідно зайти до прихованої/системної теки F:\system\logo\offlogo (заставка коли читалка вимкнена) та/або F:\system\logo\bootlogo (заставка під час увімкнення). Якщо відображення прихованих тек і файлів у налаштуваннях Вашого Windows вимкнений, тоді просто впишіть адресу цієї теки в смугу адреси (поле вгорі вікна Провідника, текст у якому починається з літери диска, наприклад F:\). Але не забудьте, що літера диска, яку тут наведено як F:\, у Вашому випадку може бути іншою.
4. Потім скопіюйте завантажений файл заставки (*.bmp) до вищевказаної теки у читалці (F:\system\logo\offlogo або F:\system\logo\bootlogo).
5. Відключіть читалку від комп'ютера.
6. У читалці перейдіть в меню Параметри > Персоналізація > Заставка при вимкненні та оберіть пункт, назва якого буе відповідати назві файлу з заставкою.
Приємного читання!

P.S. Якщо Ви можете описати процес встановлення нашої заставки на інші е-читалки — напишіть нам про це у коментарях у Facebook.
Сьогодні в нас сумна новина. Ми змушені зупинити підпроект ЧтивоДрук, заморозити його на невизначений час. Нові замовлення більше не приймаються.
Сподіваємося, що через якийсь час ми зможемо відновити роботу цього підпроекту, який, безумовно, є цікавий читачам.
Приємного читання!
Сьогодні, 07.04.2020, у нас відбувся черговий ювілей — 50 тисяч творів у теці, загальним обсягом 333 гігабайти.

Дякуємо всім нашим читачам та наповнювачам!
Хочемо окремо відзначити balik2, Perfectionist та Olga, які є одними з найактивніших наповнювачів Чтива за весь час.
Завдяки нашим спільним зусиллям шлях від 40 тисяч було пройдено менш ніж за два роки!
Ми запускаємо підпроект «ЧтивоДрук» — друк книг на замовлення. Це означає, що від сьогодні кожен читач може надрукувати потрібну йому книгу, якої немає у продажу, в одному або декількох примірниках. А кожний письменник — видати свою книгу навіть невеликим накладом. Більше того, можуть бути надруковані також автореферати наукових робіт, брошури та інше.
Докладніше про ЧтивоДрук можна почитати та зробити замовлення на цій сторінці.

P.S. Наявні у продажу книги ми рекомендуємо купувати у інтернет-книгарнях та книгарнях поруч з домом — це буде дешевше для Вас та підтримає українського книговидавця.

Сторінки:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ... 11