Новини сайту
Сторінки:  1 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

У бібліотеці реалізовано можливість перегляду файлів *.doc та *.rtf онлайн, без потреби їх завантаження на свій комп'ютер. Для цього використовується сервіс «кеш Google», що дозволяє переглядати файли просто у вікні Вашого оглядача.

Щоб переглянути файл, натисніть посилання «див.», яке знаходиться на сторінці твору після посилання для завантаження *.doc чи *.rtf.


 

Щоправда, можливість переглянути документ залежить від того чи закешував його Google. Кешуються лише неархівовані файли. Якщо біля розширення фалу посилання «див.» немає, то переглянути його можна тільки завантаживши на комп'ютер.

Крім того, при перегляді через кеш Google не відображаються зображення, а форматування повністю зберігається лише якщо при створенні файлу його було зроблено «правильно». Однак, для попереднього перегляду тексту наявних можливостей цілком достатньо.

Майте на увазі, що перегляд документу відкривається у тому ж вікні оглядача. Щоб відкрити для перегляду файл *.pdf у новому вікні/вкладці оглядача, натисніть правою кнопкою миші на посилання і з меню оберіть пункт «Відкрити в новому вікні» або «Відкрити в новій вкладці», або просто клацніть на нього середньою кнопкою миші (зазвичай суміщена з коліщатком).

Ще раз дякуємо читачеві Едм за підказку.

 

У бібліотеці реалізовано можливість перегляду файлів *.pdf онлайн, без потреби їх завантаження на свій комп'ютер. Для цього використовується сервіс «Google Документи», що дозволяє переглядати файли *.pdf просто у вікні Вашого оглядача.

Щоб переглянути файл, натисніть посилання «див.», яке знаходиться на сторінці твору після посилання для завантаження *.pdf.

Дякуємо читачеві Едм за підказку, яка сприяла впровадженню в бібліотеці цієї функції.


 

Зразок розташування посилання на сторінці твору:

Завантажити: *.pdf див. (439,1 КБ)

Майте на увазі, що перегляд документу відкривається у тому ж вікні оглядача. Щоб відкрити для перегляду файл *.pdf у новому вікні/вкладці оглядача, натисніть правою кнопкою миші на посилання і з меню оберіть пункт «Відкрити в новому вікні» або «Відкрити в новій вкладці», або просто клацніть на нього середньою кнопкою миші (зазвичай суміщена з коліщатком).

 

За кілька днів стартує цьогорічна подія під назвою NaNoWriMo (українська адаптація НаМіНаРо).

Національний Місяць Написання Роману -- це веселий, не професійний підхід до написання роману. Учасники починають написання 1-го листопада. Метою є написання 175-сторінкового (50 тис.слів) роману до півночі, 30-го листопада, за місцевим часом. Більше цінуючи ентузіазм та наполегливість, ніж роботу "через неможу", НаМіНаРо є програмою для тих, хто роздумував над написанням роману, але завжди лякався кількості часу та зусиль, потрібних на це. Через обмеженість часу написання, ЄДИНОЮ важливою річчю в НаМіНаРо є результат. Суть в кількості, а не якості. Підхід "камікадзе" до написання змушує вас понизити очікування, сприйняти ризики та писати на льоту.

Зацікавилися? Відвідайте українську спільноту проекту [info]ua_nanowrimo

Вже наявні маніфест-запрошення та деякі ЧаПи.

Ласкаво просимо долучатися. Має бути цікаво.

Стосовно FictionBook Editor є дві гарні новини. Новина перша — FBE тепер є й українською мовою. Новина друга — скоро FBE офіційно з'явиться під «вільною ліцензією» GPL.


FictionBook Editor віднині перекладено українською мовою. Однак, збірка містить не лише переклад українською, але й ряд вдосконалень, серед яких - оновлені та нові скрипти для роботи з файлами. У збірці легше та зручніше готувати українські тексти.

Докладніше читайте на відповідній сторінці довідки.

fb2

Крім того, наступна версія FictionBook Editor, на відміну від усіх попередніх, вийде під лійензією GPL. Це означає, що ніхто не зможе привласнити програму чи зупинити її розвиток, а кожен охочий розробник зможе вдосконалювати програму. Від часу, коли російська компанія ЛітРес у складі кількох найбільших рос. fb2-бібліотек стала на шлях цілковитої комерціоналізації, програма FBE стала повністю закритою розробкою, останню версію якої користувачі бачили влітку минулого року. Відтоді оновлення у вільний світ не виходили, хоча багатьох любителів програма цікавить через свою зручність.

Програма стане вільною (open source) у зв'язку з виходом у світ нового формату батьків-засновників ЛітРесу — FictionBook v3.0. Досвідчені користувачі наразі оцінюють формат як досить сирий, однак ЛітРес впевнено крокує до мети впровадження його у світ — до кінця осені готується до виходу перша програма-читалка fb3. Її коди, ймовірно, теж розповсюджуватимуться під ліцензією GPL.

У День Незалежності України е-бібліотека «Чтиво» святкує ще один свій маленький ювілей — у схроні наявні 2000 творів 801 автора (перекладача), загальний обсяг яких сягає понад 1 ГБ.

2000 творів 801 автора обсягом понад 1 ГБ

24.08.2009 о 14:45 зареєструвався також 200-й читач е-бібліотеки.

Серпень потішить українських читачів одразу двома українськими електронними читалками книг на базі технології електронних чорнил - Lbook eReader V5 та Азбука N516/N518. Менший формат, дешевша ціна та краща якість.


 

Lbook eReader V5

 

Lbook eReader V5 - це новий пристрій у лінійці найвідомішої в Україні лінійки е-книг - Lbook. Фактично дана читалка є зменшеною копією е-книги Lbook eReader V3, яка добре себе зарекомендувала серед українських читачів та читачів Російської Федерації, куди вона також завозиться. Lbook eReader V5 має на 1" (2,5 см) меншої діагоналі екран eINK VizPlex (3-го покоління), ніж у попередніх е-книгах - діагональ 5" (~12,5 см) замість 6" (~15 см). Від екрану останньої модифікації Lbook eReader - V3new - екран позитивно відрізняється кількістю градацій сірого кольору - 8 замість 4-х. Також вдвічі збільшилась потужність процесора, що пришвидшує відкривання та гортання книг, та зменшилася на 71 грам вага - всього 169 грамів. На боці читалки додалося колесико для гортання сторінок та підтвердження виконання операцій.

Lbook eReader V5

Судячи з технічних характеристик, Lbook eReader V5 є наступною віхою в еволюції Lbook, а не просто зменшеним варіантом попередніх шестидюймових «братів». Пристрій зберіг усі переваги Lbook eReader V3 (здається, окрім підтримки формату DjVu) і при цьому є компактнішим, має меншу вагу та ціну, кращий екран. Традиційно наявна українська мова інтерфейсу.

 

Як уже неодноразово відзначалося читачами та критиками, найбільшим недоліком Lbook є відсутність автономного освітлення екрану (для читання в темряві). В кінці 2008 року дану проблему вирішили додавши у коробку Lbook eReader V3new спеціальний фірмовий ліхтарик, який зручно кріпиться на читалку. Приємно, що у Lbook eReader V5, на відміну від конкурентів, ліхтарик також буде у комплекті стандартної поставки. Чим відрізнятимуться комплекти стандартної та нестандартної (мінімальна, люкс?..) поставок наразі невідомо.

На офіційному сайті Lbook вказується, що пристрій повинен надійти у продаж в кінці серпня 2009 року. Кольори корпусу будуть класичними - чорний та білий. Ціна для кінцевого споживача складатиме близько 270$.

 

Короткий екскурс в історію Lbook:
- Lbook eReader V8 - перша е-книга на базі електонних чорнил, мала додатковий сенсорний екран;
- Lbook eReader V3 - базова модель е-книги «2-го покоління» V3;
- Lbook eReader V3ext - більша внутрішня пам'ять порівняно з базовою моделлю;
- Lbook eReader V3new - біліший, порівняно з попередніми е-книгами, екран 3-го покоління;
- Lbook eReader V5 - менший розмір, менша вага, менший і кращий екран, потужніший процесор, колесико прокрутки.

Три покоління Lbook

 

ТЕХНІЧНІ  ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Операційна система: Linux
Экран: 5", eINK VizPlex® 3-го поколения, 800х600 точок, 8 градацій сірого
Процесор: Samsung 2416, Arm 9 400MHz, Epson controller
Пам'ять: 32 МБ SDRAM (ОЗП), 2 МБ ROM (ПЗП), 512 МБ (Flash Disk)
Живлення: 3,7V вбудована літій-полімерна батарея ємністю 1000 mАh. Час повного заряджання: 4 год від USB, 2 год від електромережі
Слоти розширення: SD/MMC (до 16 ГБ)
Комуникації: USB 2.0, стерео-вихід 3,5 мм
Керування: Програмовані кнопки
Маса: 160 грам (з батареєю)
Габарити: 105х151х10 мм
Температура: Робоча 0°С ~ 40°С, зберігання -20°С ~ 55°С
Мультимедіа: mp3-плеєр, перегляд зображень
Формати книг: fb2, txt, epub (з DRM), pdf, rtf, html, chm; Архіви: zip.

 

СТАНДАРТНА КОМПЛЕКТАЦІЯ:
- пристрій Lbook™ eReader V5;
- захисна обкладинка;
- блок живлення 110-220V;
- SD-картка 2 ГБ;
- картридер USB-2.0 SDHC;
- mini-USB кабель;
- стереонавушники 3,5 мм;
- ліхтарик на автономному живленні;
- DVD-диск з класичною літературою (3000 творів, переважно російською);
- інструкція користувача;
- гарантійний талон виробника.

 

 


 

Азбука N516/N518

 

Азбука (Azbooka) N516 та N518 - це абсолютно нове українське ім'я в електронних книгах. Електронну книгу випускає на український ринок компанія ТОВ «ІТ-Інфраструктура». Пристрій має екран діагоналлю 5" (~12,5 см), як і у Lbook eReader V5. Інші «залізячні патрохи» за своїми характеристиками якщо не аналогічні, то прирівнюються до параметрів того-таки Lbook eReader V5. Так само наявні 10 цифрових кнопок (0-9), бічне колесико тощо.

Азбука N516/N518

З цікавих нововведень-відмінностей, яких немає у інших конкурентів у відомостях від розробника фігурує така функціональність, як комунікаційні можливості, зокрема, з керування зовнішніми пристроями (USB 1.1). Крім того, через SD-слот підключати різноманітні додаткові модулі по протоколу SDIO (наприклад, Bluetooth, WiFi, GPS). Досить цікава заявка, однак, наявність підтримки та обсяг функціональності різних модулів слід буде оцінювати вже маючи в руках живий пристрій, адже для підтримки кожного додаткового модуля потрібні драйвери, підтримка керування його функціями через інтерфейс е-книги тощо. Хоча, враховуючи, що ПЗ пристрою є вільним (open source), а виробник обіцяє навіть матеріальну підтримку стороннім розробникам ПЗ, з часом слід очікувати значного розширення функціональності Азбуки.

 

З інших відмінностей від Lbook eReader V5 можна відзначити також на 33% місткіший акумулятор - 1500 mAh. Крім того, є вмонтовані динамік та мікрофон, що приємно розширює застосування книги для використання її, наприклад, в якості будильника чи диктофона. Ще один зухвалий хід, який анонсує виробник - шість кольорів корпусу е-книги.

 

За знімками екрану, які вже є у тенетах, інтерфейс ПЗ пристрою подібний на інтерфейс PocketBook 301 plus - значки з підписами, між якими зручно перемикатися з допомогою джойстика, який є ще однією маленькою зручністю читалки. Заявляється також відсутність «чорного обнулення» екрану при перегортанні сторінок.

Азбука N516/N518 - кольори

На жаль, ціна пристрою поки невідома. За чутками вона коливається в межах 200-300$.

 

ТЕХНІЧНІ  ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Операційна система: Linux
Екран: 5", eINK VizPlex®, 800х600 точок, 8 градацій сірого
Процесор: Ingenic JZ4740, Arm 9, 336 МГц
Пам'ять: 64 МБ SDRAM (ОЗУ), 512 МБ (Flash Disk)
Живлення: 3,7V литій-полімерна батарея ємністю 1550 mАh
Слоти розширення: SD (до 16 ГБ)
Комуникації: USB-mini, SD-слот, стерео-вихід 3,5 мм
Мультимедіа: mp3-плеєр, динамік, мікрофон
Керування: Програмовані кнопки
Маса: 165 грам (без обкладинки)
Габарити: 108х152х12 мм (без обкладинки)
Формати книг: fb2, txt, epub, pdf, PalmDoc, zTXT, tcr, Mobipocket (без захисту DRM), html, chm та rtf; Архіви: zip, tar, gZip, bZip2.

 

СТАНДАРТНА КОМПЛЕКТАЦІЯ:
- пристрій «Aзбука» N516;
- захисна обкладинка;
- блок живлення 110-240V;
- SD-картка 2 ГБ;
- USB-кабель;
- стереонавушники 3,5 мм;
- інструкція користувача;
- гарантійний талон виробника.

 

Широко відомий у вузьких колах українських веб-розробників пан Vedeney написав невеликий, але змістовний, критичний огляд технічної реалізації е-бібліотеки «Чтиво», читайте оцінку професіонала в його блозі.

Сторінки:  1 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11