Як МОН України «поширює» підручники - Новини

У попередній новині ми повідомляли про вільне поширення МОН України електронних версій підручників. Як виявилося, помилково анонсовані Міносвіти заходи щодо електронних підручників зводяться до поширення лише перших розділи підручників, за якими школярі зможуть вчитися протягом осені.


Докладніше ознайомившись з усіма викладеними на сайті МОН України версіями електронних підручників ми з гіркотою виявили, що насправді «електронні версії підручників» є всього лиш невеликими частинами (від чверті до половини) підручників.

Оскільки ситуація нас зацікавила, ми вирішили звернутися за роз'ясненнями до МОН України, написавши їм листа е-поштою. Адже не щодня з невідомих причин Міносвіти обмежує доступ учнів до підручників. На меті було отримати просту відповідь на прості запитання — хто винен і чи збираються виправляти таке неподобство. Відповідь не примусила себе довго чекати. Прес-служба МОН України зреагувала того ж таки дня, ще й у післяробочий час, о 18:30. Повний текст листа-відповіді подаю нижче.
 

Шановний пане Віталію!

Інформуємо Вас про те, що відразу анонсувалося про розміщення на сайтах перших розділів підручників, які мають використовуватися учнями у вересні-жовтні, поки надходять друковані. Перші розділи даватимуть можливість у повній мірі підготуватися до уроків впродовж перших місяців навчання.

Просимо зважати, що зміст підручників є інтелектуальною власністю.

Питання щодо розміщення повних текстів буде розгядатися у разі виникнення такої потреби.

Прохання, надалі уважно слухати анонси і з розумінням ставитися до роботи МОН.

З повагою та з щирими привітаннями з нагоди 1 вересня,

Прес-служба МОН
 

Тут варто зауважити, що відразу (06.08.2010 р.) було повідомлено про плани з поширення саме електронних підручників, а не їх уривків чи частин. Зрештою, можливо були різні анонси, які містили зовсім різну інформацію. З огляду на манеру спілкування прес-служби МОН України та їхню низьку інформованість про зміст власних анонсів, викладених на сайті Міносвіти та розтиражованих на інших освітянських інтернет-ресурсах, не виключений банальний сценарій, коли ліва рука не відає, що творить права. Зважаючи на особу нинішнього міністра освіти, Дмітрія Табачніка, це нас зовсім не дивує.

Отже, знову доводиться констатувати факт, що вже вкотре МОН України не спромоглося виконати свої прямі функції з забезпечення школярів підручниками. Цього разу, щоправда, додумалися викласти принаймні електронні версії, але й цю добру справу реалізували лише частково. Хоча, частковість реалізації задуму не випадкова.

Також хочеться акцентувати увагу на тому, що прес-служба не дарма згадує про те, що підручники є інтелектуальною власністю. У цьому реченні насправді більше змісту, ніж можна було б подумати при прямому трактуванні. Як часто буває, це дуже тісно пов'язано з бізнес-інтересами та великими грішми. В новині про співпрацю торгової марки PocketBook з МОН України, про яку ми згадували минулого разу, єдиним реченням йдеться про важливу дрібницю, яка прояснює, чому МОН України на своєму сайті не викладає повні версії файлів шкільних підручників.

PocketBook 901, високотехнологічна й дорога е-книга, позиціонується як «електронний підручник майбутнього», як потенційно єдиний пристрій школяра для читання усіх підручників та інших матеріалів. Разом з тим, PocketBook 901 матиме DRM-захист, що перешкоджатиме копіюванню та розповсюдженню підручників. Саме так, за наявними відомостями МОН України схвалює і сприяє у забороні та перешкоджанні розповсюдження шкільних підручників серед учнів. І, очевидячки, все для того, щоб пізніше, після придбання е-книги за ціною 350-450$, батьки змушені були купувати ще й усі підручники в електронному вигляді. В скорому часі МОН України ще й визначить загальноосвітні заклади, в яких школярі користуватимуться електронними підручниками. Хто закуповуватиме е-книги для учнів цих шкіл (батьки чи МОН України за державний кошт) — питання наразі відкрите.

Отже, маємо ситуацію, коли МОН України за наші з вами кошти (зібрані податки) виплачує гонорари авторам підручників та оплачує роботу по виданню підручників, а пізніше ті ж підручники продаватиме нам з вами, бо інакше наші діти-школярі залишаться взагалі без підручників. Саме тому, на нашу думку, й не викладаються в загальний доступ повні версії підручників — бо тоді їх матиме кожен школяр і не буде потреби їх купувати. Це наштовхує на думку, що МОН України зараз цілеспрямовано орієнтується не на стовідсоткове забезпечення школярів підручниками (нехай і електронними версіями), а на побудову вдалої бізнес-моделі заробляння грошей на школярах.

 

P.S. До слова, цьогорічні десятикласники вже починають навчатися по електронних версіях перших розділів підручників, викладених на сайті МОН України. Нових підручників ще не видали, а за старими МОН України навчатися не дає. Клопіт щодо того, на чому школярі будуть читати електронні версії підручників у класі Міносвіти перекладає цілком на плечі батьків.

З першим вересня вас, з Днем знань!