Зоряна Степник » Розвиток винокурної промисловості в Київській губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття
[додати інший файл чи обкладинку цього твору] [додати цей твір до вибраного]

Розвиток винокурної промисловості в Київській губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття

Стаття
Розділ: Історична
Твір додано: 12.12.2019
Твір змінено: 12.12.2019
Завантажити: pdf див. (731.4 КБ)
Опис: Гілея: науковий вісник. Збірник наукових праць. – К., 2015. – Вип. 100 (9).


У статті розглядаються особливості розвитку винокурної промисловості та процес забезпечення її сировиною у Київській губернії в зазначений період. Метою є дослідження рівня розвитку винокурної промисловості в Київській губернії у другій половині XIX – на початку ХХ століття.

Методологічною основою дослідження слугують провідні принципи наукового пізнання: об’єктивності, науковості, системності, історизму та плюралізму, що базуються на пріоритеті джерел, монографій та посібників, які дають змогу всебічно проаналізувати дану проблематику. Статтю виконано з використанням таких методів, як проблемно-хронологічний, порівняльно-історичний, системно-структурний, логічно-аналітичний. Огляд стану проблеми базований також на емпірико-теоретичних методах, таких як метод систематизації і класифікації документальних фактів та аналізу документів.

Динаміка розвитку винокурної промисловості в Київській губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття відбувалася в контексті загальноімперської економічної політики щодо винокуріння Наддніпрянщини загалом. Ця сфера виробництва характеризується зменшенням кількості дрібних поміщицьких гуралень, якому «посприяло» введення нового акцизного Положення від 4 липня 1861 р., а також процвітанням промислових винокурних заводів, які звільнялися від податків за перевищення встановлених державою норм. Особливо швидкими темпами здійснювалися процеси концентрації виробництва, проте виробництво спирту залишається приблизно на тому ж рівні. На початку ХХ століття по розвитку винокурної промисловості Київська губернія займала одне з перших місць в Російській імперії. Щодо забезпечення винокурних підприємств сировиною, то на Київщині винокурні обробляли сировину, яку давало землеробство і тваринництво, тобто, в основному використовувалися хлібні припаси та картопля, допоміжну роль відігравала патока та ін.
 
Відгуки читачів:
 
Поки не додано жодних відгуків до цього твору.
 
Тільки зареєстровані читачі можуть залишати відгуки. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтесь спочатку.